Det franske oljeselskapet Total ble fredag det første internasjonale oljeselskapet som trekker seg fra den amerikanske oljelobbyorganisasjonen American Petroleum Institute (API).

Selskapet opplyste om at det ikke vil fornye sitt medlemskap i lobbyorganisasjonen i 2021, etter en gjennomgåelse av organisasjonens klimaposisjoner, som kun var «delvis i tråd» med deres egne.

– Som det fremgår av vår klimaambisjon som vi offentliggjorde i mai 2020, forplikter vi oss – på en transparent måte – å forsikre oss om at de bransjeorganisasjonene vi er medlem av, tar standpunkter og uttrykker seg på en måte som er i tråd med selskapets syn i kampen mot klimaendringene, sier administrerende direktør Patrick Pouyanné i Total i en melding.

Patrick Pouyanné, administrerende direktør i det franske oljeselskapet Total. Her på Scandic Holmenkollen Park.
Patrick Pouyanné, administrerende direktør i det franske oljeselskapet Total. Her på Scandic Holmenkollen Park. (Foto: Hanna Kristin Hjardar)

Selskapet viser særlig til tre punkter:

  • At Total er mot deregulering av metanutslipp i USA, som API er for.
  • At API er medlem av en allianse som motsetter seg subsidiering av elbiler og elektriske kjøretøy.
  • At API og Total er uenige om karbonprising

API på sin side takket Total for sitt medlemskap.

– Vi tror at verdens energi- og miljøutfordringer er så store at mange ulike tilnærminger er nødvendige for å løse dem, og vi drar nytte av et mangfold av synspunkter, heter det i en uttalelse fra API.

Equinor gjennomgår medlemskap

Equinor er et mangeårig medlem av API, også under sin tidligere inkarnasjon som Statoil, og har vært kritisert for dette av blant annet miljøbevegelsen.

Equinor meldte seg i mars 2020 ut av en annen organisasjon, Independent Petroleum Association of America (IPPA), etter at en gjennomgpelse viste at dets klimaholdninger er sterkt avvikende fra selskapets egen politikk. I samme gjennomgang fant Equinor noen avvik hos API, men valgte å ikke melde seg ut.

– Vår gjennomgang av klimastandpunktene og prinsipper rundt klimapolitikk hos API viste noen områder hvor det ikke var samsvar mellom deres standpunkter og de posisjonene Equinor har. På det tidspunktet valgte vi å fortsatt være medlem og samtidig aktivt jobbe innad i API for å utvikle APIs standpunkter innen klimaområdet, skriver Erik Haaland, pressetalsmann i Equinor, i en epost til DN.

Equinor har flere ganger lansert mål for å gjøre egen virksomhet mer klimavennlig. Equinors mål er å bli et klimanøytralt selskap innen 2050.

Konsernsjef Anders Opedal i Equinor har uttalt at Equinor skal være et «ledende selskap i det grønne skiftet».

– Vi er nå i ferd med å gjennomføre vår årlige gjennomgang av medlemskap i bransjeorganisasjoner og vil komme tilbake med konklusjonene der så snart den prosessen er sluttført, skriver Haaland.

«Sender et viktig signal»

Jeanett Bergan, leder for ansvarlige investeringer i KLP, uttalte ovenfor Reuters at man ikke kan «rettferdiggjøre noen form for tilknytning til lobbyorganisasjoner som trekker tilbake utslippsbestemmelser og undergraver hastende klimatiltak».

KLP er Norges største pensjonsselskap og en av landets største investorer.

Bergan utdyper ovenfor DN at Total sender et viktig signal nå som det har meldt seg ut av lobbyorganisasjonen.

– Vi ser stadig at flere oljeselskaper styrker sitt klimaengasjement og omstiller virksomheten sin, Equinor inkludert. Det er positivt at de tar tydelige standpunkter, og at man følger de ambisjonene man har, at ord og handlinger går hånd i hånd.

Jeanett Bergan, leder for ansvarlige investeringer i KLP.
Jeanett Bergan, leder for ansvarlige investeringer i KLP. (Foto: Sebastian S. Bjerkvik)

– Hva tenker du om at Equinor fortsatt er medlem av API?

– Equinor er i en omstilling fra et olje- og gasselskap til et bredere energiselskap. Men hovedvekten av selskapets virksomhet er jo fortsatt olje og gass. Sånn sett er det antagelig gode argumenter for et slik medlemskap. Det samme gjelder jo for Total, derfor er det svært interessant at Total nå tar et slik grep.

– Burde ikke Equinor, som har så tydelige klimamål, gå i front og melde seg ut?

– Vi håper at andre oljeselskaper også følger Total i å ta den type standpunkt, alternativt at de greier å påvirke organisasjonen til å ta de nødvendige grepene og omstille seg. Det er ikke sikkert at utmelding er den beste løsningen.

Nyhetsbyrået Reuters har vært i kontakt med flere av de store oljeaktørene i verden, etter at det ble kjent at Total melder seg ut. Chevron har ingen planer om å forlate API, uttalte talsperson Sean Corney til Reuters. Exxon har ikke kommentert saken.

Shell og BP uttalte til Reuters fredag at de gjennomgår medlemskapet i bransjeorganisasjoner og deres standpunkt i klimaspørsmål. Curtis Moore, talsperson for Shell, sa at «API beveger seg nærmere Shells egne uttalte synspunkter» på klimaendringer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.