– Etter hvert som vi beveger oss mer mot fjerde kvartal vil vi virkelig se en risiko for at oljeprisen kommer godt over 80 dollar fatet og potensielt opp på 90 dollar fatet, men mye avhenger av hvor mye iransk produksjon vi mister, sier oljeanalytiker Amrita Sen i et tv-intervju med CNBC.

Hun startet analyseselskapet Energy Aspects sammen med sin norske ektemann Fredrik Fosse og britiske Richard Mallinson i 2012.

Oljeprisen stiger 0,50 prosent tirsdag morgen og handles for 74 dollar fatet.

Ser kjempefall i produksjon

Sen har tidligere sagt til DN at Iran står for rundt fire prosent av global oljeproduksjon, og er således en veldig viktig brikke i det globale oljemarkedet.

Tirsdag morgen gjeninnførte USA sanksjoner mot Iran. Det vil blant annet ramme Irans bil- og metallindustri og handel med gull. Det setter også en stopper for at iranere kan kjøpe amerikanske dollar og amerikanske banktjenester. Og dette er bare første runde med sanksjoner.

– Det store problemet er de andre sanksjonene, sier i intervjuet med CNBC.

– Det blir kritisk i november og desember. Da vil energi- og oljesanksjonene, og sanksjonene mot dollar, for alvor slå inn, sier hun.

Oljeanalytikeren ser for seg at produksjonen til Iran vil falle med 1,2 til 1,5 millioner fat om dagen i november, og utelukker ikke at 1,5 millioner fat om dagen ved utgangen av året faktisk er et konservativt anslag.

Iran eksporterte 2,7 millioner fat olje om dagen i april. Et bortfall på over 1,5 millioner fat om dagen i produksjonen vil dermed være et betydelig tap.

«Betyr åpenbart høyere priser»

4. november gjeninnfører USA også sanksjoner som rammer oljesektoren og banksektoren. Amerikanske myndigheter har tidligere i sommer forsøkt å presse sine allierte til å stoppe all import av iransk olje ved å si at land og selskap som gjør det også vil møte sanksjoner.

Kina, India og Tyrkia er store importører av Irans olje, og har gjort det klart og tydelig at de ikke vil kutte importen.

Amrita Sen sier mange tror Kina kan kjøpe all iransk olje for å dekke opp for produksjonsfall, men påpeker at selv om Kina ikke kommer til å redusere importen har landet sagt at de heller ikke kommer til å øke.

– Så vi kan få se en betydelig skvis med tanke på tapt produksjon inn i markedet, som åpenbart betyr høyere priser, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Til daglig leder Inge en databedrift. På fritiden ratter han en Ferrari på bane. – Motor er utrolig moro.
Salget av dyre sportsbiler når nye høyder. Det gjelder også interessen for banekjøring.
02:22
Publisert: