De siste døgnene har oljeprisen stupt. Siden onsdag er den over 11 prosent. Bare fredag er prisen for nordsjøolje ned nesten 7,5 prosent til rundt 61,64 dollar fatet. Det er det laveste nivået siden starten av mars.

Oljeanalytiker Nadia Martin Wiggen i Pareto forklarer at det kraftige fallet skyldes en kombinasjon handelskrigen mellom USA og Kina, Donald Trumps trusler om straffetoll på meksikanske varer, og mye større amerikanske råoljelagre enn det analytikerne på forhånd hadde forventet, og at petroleumsaksjene steg med 2,2 millioner fat – til tross for forventningene om en liten tilbakegang.

Torsdag kveld la Det amerikanske energidepartementets statistikkfløy, IEA frem tall som viste en nedgang i råoljelagrene på 300.000 fat, mot en ventet nedgang 1,4 millioner fat. Wiggen forteller at dette viser mindre etterspørsel enn det markedet håpet på.

– Markedet er bekymret for om det er nok etterspørsel og at oljeprisen er blitt for høy, sier Wiggen.

«Vil bli volatilt»

Oljeanalytikeren tror imidlertid denne frykten er ubegrunnet høy. Wiggen peker på at Saudi-Arabia offentliggjør sine offisielle salgspriser for råolje neste uke. På forhånd er det ventet at landet vil øke prisene. Hvis dette skjer tror Wiggen det er et tegn på at landet ser sterk etterspørsel i markedet.

– Akkurat nå er markedet preget av overdreven utålmodighet etter bevis på etterspørsel, og de store oljeprisfallene tvinger «bullish» investorer til å kutte posisjoner. Oljeprisene vil komme tilbake, for det er for lite olje i forhold til etterspørselen. Men det kommer til å bli volatilt.

Også analysesjef Bjørnar Tonhaugen i Rystad Energy peker på Trumps trusler om å innføre fem prosent straffetoll på meksikanske varer, med mindre de stopper strømmen av illegale innvandrere til USA.

– Trump kastet nok en skruball mot markedet, og mot dem som frykter en oppbremsing i den økonomiske veksten. Det er det som driver markedene nå, sier Tonhaugen sa til DN fredag ettermiddag.

Lavere etterspørsel

Trumps uttalelser fikk oljeprisen til å rase over tre dollar fatet torsdag. Så fortsatte raset fredag.

– Det markedet bryr seg om nå er etterspørselsimplikasjonene. En toll på meksikanske produkter vil også potensielt øke kostnadene for amerikanske raffinerier, som importerer olje fra Mexico, sa analysesjefen.

Han får støtte av oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets.

Analytikeren påpeker imidlertid at det er vanskelig å peke på en konkret grunn til styrken i oljeprisfallet, og at bekymringene rundt etterspørselsveksten ikke er noe nytt.

– Rapporter som peker på implikasjoner knyttet til etterspørselssiden er relevant, men det har allerede vært relevant en tid nå. Veksttakten i oljeetterspørselen er betydelig lavere enn den har vært de siste årene, og dette har vi sett de siste seks månedene, sa Martinsen til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.