Valgkomiteen i Statoil innstiller avtroppende PGS-sjef Jon Erik Reinhardsen til ny styreleder, ble det kjent tirsdag morgen. 

Nåværende styreleder Øystein Løseth ønsker ikke å stille til gjenvalg i 2017. Valgkomiteen har etter dette gjort et bredt søk etter en ny kandidat, opplyses det i en børsmelding. 

– Når valget falt på Jon Erik Reinhardsen, er det knyttet til hans tunge industrielle og internasjonale erfaring kombinert med bred bakgrunn fra ledelse av store organisasjoner, inklusiv som konsernsjef i et stort globalt selskap, sier valgkomiteens leder Tone Lunde Bakker i meldingen. 

Reinhardsen gjorde det mandag kjent at han går av med pensjon etter å ha vært toppsjef i seismikkselskapet PGS siden 2008. Han kunne mandag fortelle DN at han i tiden fremover planlegger å drive med styreverv. Reinhardsen er allerede styremedlem i amerikanske Oceaneering, i Telenor, i Borregaard og i et familieselskap knyttet til A. Wilhelmsen. Og nå blir han i tillegg styreleder i Norges største selskap.

Tror på mer kostnadskutt 

Analytiker Trond Omdal i Pareto viser til at Reinhardsen kommer fra leverandørbransjen, og at dette kan være en fordel for Statoil. 

– Leverandørbransjen har tatt enda tøffere tak enn oljeselskapene, sier han til DN. 

Omdal trekker også frem at PGS har vært leverandør til Statoil, og at Reinhardsen således kjenner Statoil utenfra. 

Statoil har siden 2013 kuttet kostnader tilsvarende 3,2 milliarder dollar. I år skal enda en milliard kuttes. Omdal tror Reinhardsen kan komme til å bidra til enda mer kostnadskutt i Statoil. 

– Jeg tror absolutt Eldar Sætre har kommet langt med å kutte kostnader, men det er nok mer å ta av. Der tror jeg Reinhardsen kan bli en viktig pådriver, understreker analytikeren. 

– Bør kvitte seg med onshore-delen 

Analytiker John A. Olaisen i ABG Sundal Collier mener Reinhardsen er den rette mann for jobben som ny styreleder i Statoil. 

– Han er en erfaren flink kar, så dette tror jeg er positivt. Han har god internasjonal erfaring og operasjonell erfaring, sier han til DN. 

Olaisen viser til at noe av det første Reinhardsen gjorde i PGS var å selge unna onshore-virksomheten. 

– Det er kanskje for mye å håpe på, men han bør gjøre det samme i Statoil. Selskapet bør kvitte seg med onshore-delen i USA. Det har vært et stort tapssluk, så det ville vært fantastisk, sier han. 

Tror Løvseth har ny toppjobb 

Avtroppende styreleder Øystein Løseth har vært styreleder siden 2015. I børsmeldingen opplyses det at Løseth ønsker å gå tilbake til en mer operativ karriere, og at det er derfor han går av som styreleder. 

Omdal i Pareto mener det var noe overraskende at Løvseth trekker seg. 

– Det kan vel antyde at han har fått en toppjobb i et annet selskap. Hvis ikke ville det vært naturlig om dette skjedde på generalforsamlingen, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trump hilser så det kjennes for den nyvalgte franske presidenten
Donald Trump har blitt kjent for sin måte å håndhilse på. Denne uken fikk han oppmerksomhet for flere håndbevegelser under NATO-møtet i Brussel.
00:44
Publisert: