Korpfjell-boringen lengst øst i det norske Barentshavet er en av de mest forhåndsomtalte letebrønner på sokkelen på flere år. Den gigantiske strukturen i det nylig åpnede leteområdet nær russergrensen kunne potensielt inneholde flere milliarder fat olje og gass dersom alt slo til. Det gjorde det ikke. Tirsdag morgen meldte operatør Statoil at Korpfjell-boringen kun resulterte i et mindre gassfunn. 

Det får feltpartner Lundin svi for. 

Tirsdag formiddag faller aksjekursen over syv prosent på Stockholm-børsen. 

Forstår det ikke

Aksjeanalytiker Anders Holte i Danske Bank forstår ikke helt hvorfor kursen reagerer så kraftig. 

– Vi sliter med å forstå den pågående aksjekursreaksjonen, skriver Holte i en oppdatering, og mener verdsettingen av Lundin i utgangspunktet ikke var blåst opp av funnforventninger. 

Til sammenligning faller Statoil-kursen bare i underkant av to prosent tirsdag formiddag. Riktignok er Lundin et langt mindre selskap, og er slik sett mer avhengig av resultatene i enkeltbrønner. Det er likevel Statoil som er operatør, og det er Statoil som nå får enda et negativt resultat i en fem-brønns letekampanje som sålangt har skuffet stort i Barentshavet. 

– Dette er enda et negativt datapunkt på fem-brønnskampanjen i området, skriver Holte. 

Kun ett mindre oljefunn er gjort i Kayak, og kun en brønn gjenstår. Til sammenligning har Lundin hatt langt større suksess i selskapets egne letebrønner i Barentshavet, med funn som Alta, Gohta og Filicudi.  

– Selskapet har tre av sine nøkkelbrønner igjen i Barentshavet, hvor det er operatør på alle sammen, og de er i et annet område hvor oljemigrasjon er blitt påvist nylig av Lundin Petroleum, skriver Holte. 

Politisk betydning

Korpfjell-skuffelsen kommer på et tidspunkt da venstresiden og miljøbevegelsen allerede kjører en offensiv mot oljeleting i nord. Greenpeace og Natur og ungdom har forlengst saksøkt staten med krav om at konsesjonsrunden som lå til grunn for Korpfjell-boringen, skal kjennes ugyldig på grunn av manglende utredninger. Nå feirer Greenpeace-leder Truls Gulowsen.

– Dette er strålende nyheter. Selv om det er trist at Statoil har kastet bort hundrevis av millioner av skattebetalernes penger, håper vi denne tørre brønnen vil gjøre det lettere for domsstolen i november å kjenne lisensene i 24. runde ugyldige, sier Gulowsen. 

Miljøbevegelsen og flere partier har argumentert for å begrense norsk oljeleting av globale klimahensyn, og for å stramme til de økonomiske betingelsene for oljeselskapene i Norge. Greenpeace og et parti som MDG hevder skattebetalerne subsidierer oljeleting som er økonomisk risikabel i det grønne skiftet. 

Oljekonsulent Jarand Rystad i Rystad Energy skjønner ikke argumentasjonen. 

– Det er en helt gal påstand, det er norsk oljeindustri som subsidierer det norske samfunn. Det er om å gjøre å finne ressursene som er der mens vi har infrastruktur å produsere fra og en industri som kan gjøre jobben, sier Rystad. 

Han medgir at Korpfjell-boringen var en skuffelse, men forteller at funnsannsynligheten på forhånd ble anslått til bare 18 prosent i anslag han har sett. 

– Det var 82 prosent sannsynlig at det ikke var noe her. Sånn sett ville det vært en stor overraskelse om det ble et stort funn, sier Rystad. (Vilkår)

Årets kuleste SUV. Dermed basta.
Range Rover Velar er det nyeste innen SUV.
02:60
Publisert: