– Jeg vet at denne rollen er helt annerledes enn noen annen jobb jeg har hatt før, sier påtroppende konsernsjef Anders Opedal på Equinors pressekonferanse.

Mandag kunngjorde Equinor at Eldar Sætre går av som konsernsjef. Konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring, Anders Opedal, er valgt som den neste til å lede det delvis statseide oljeselskapet videre.

– I hele min karriere har jeg søkt på jobber og muligheter hvor jeg kan lære noe nytt og er drevet av et sterkt ønske om å levere resultater sammen med andre, sier han.

Han snakker om hvor han vil med Equinor, og hva slags klimamålsetninger Equinor har satt seg.

– Jeg vil ta det lengre, forsterke ambisjonene, sier han.

– Villig til å reallokere kapital

– Jeg vil at Equinor skal være det ledende selskapet i det grønne skiftet, sier han.

Opedal sier Equinor skal bli mer globale og at man i hele verden kommer til å se formidabel vekst innenfor fornybar energi.

– Vi har kompetanse, teknologi, prosjekterfaring og muskler til å spille en rolle, og til å skape store verdier for aksjonærer og samfunnet. Vi skal tidoble fornybarproduksjonen innen 2026 og 30-doble den innen 2035. Jeg mener vi må gjøre mer og jeg er villig til å reallokere kapital for å få det til, sier Opedal.

– Usedvanlig god leder

Opedal har gått gradene i Equinor siden han kom til selskapet fra Schlumberger og Baker Hughes i 1997. Han har tidligere vært landsjef i Brasil hvor selskapet har de største investeringsplanene de neste fem årene. Opedal blir den første ingeniøren som er konsernsjef i Equinor.

DNTV direkte | Ny konsernsjef i Equinor, pressekonferanse
49:18
Publisert:

– Anders er en usedvanlig god leder. Hans karriere og leveranser preges av sterke resultater. Han har erfaring fra nær sagt alle deler av Equinor, sier styreleder Jon Erik Reinhardsen på pressekonferansen.

– Han har egenskapene som skal til for å ta tak i dette med full kraft. Han er strategisk og operativ, løsningsfokusert, han er ekstremt resultatdrevet. Han tåler en støyt, han har en åpen lederstil, er opptatt av å lytte og til å skape endring, sier Reinhardsen.

Styrelederen sier at Opedal vil starte med en totalkompensasjonsavtale som er lavere enn forgjengeren. Han sier videre at kompensasjonen til Opedal ved full måloppnåelse vil være ti prosent lavere enn Eldar Sætres.

På spørsmål fra salen om hvorvidt Opedals variable lønn, bonus om du vil, i større grad vil være knyttet til resultater rundt arbeidet med å dreie Equinor i en grønnere retning, svarer Reinhardsen bekreftende.

– Sætre: – En vemodig dag

Eldar Sætre har vært konsernsjef i Equinor i snart seks år. I november tar Opedal over, mens Sætre skal fungere som en rådgiver i en slags overgangsperiode frem til mars. Deretter går han av med pensjon.

– Det er en spesiell dag. Det er faktisk en vemodig dag, sier Sætre under pressekonferansen.

Avtroppende konsernsjef Eldar Sætre (t.v.) og ny konsernsjef Anders Opedal (t.h.) ankommer pressekonferansen mandag.
Avtroppende konsernsjef Eldar Sætre (t.v.) og ny konsernsjef Anders Opedal (t.h.) ankommer pressekonferansen mandag. (Foto: Gunnar Lier)

– Det er snart seks år siden jeg tok på meg en jobb som jeg aldri hadde tenkt meg. En jeg ikke søkte på og egentlig ikke ønsket, men nå kan jeg si at det har vært det største privilegiet i mitt yrkesaktive liv. Det er ikke noe galt med å skifte mening, sier han.

Sætre og Opedal har jobbet tettere sammen de siste årene etter at sistnevnte kom inn i konsernledelsen. Sætre beskriver sin kollega som nytenkende, balansert og reflektert.

– Ikke minst har du de viktige grunnverdiene og de personlige egenskapene som skal til for å lykkes i denne jobben, sier Sætre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.