Det er Financial Times som melder at det amerikanske finanstilsynet SEC har begynt å interessere seg for en utbetaling på 350 millioner dollar til forskningssenteret i Angola. DN har tidligere omtalt hvordan Statoil uten å stille spørsmål sa ja til å betale 420 millioner kroner til dette forskningssenteret. Statoil, som er notert på den amerikanske Nasdaq-børsen, er ikke blitt kontaktet av det amerikanske finanstilsynet ifølge informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil.

– Vi er ikke blitt kontaktet av SEC i denne saken, sier Pedersen som ikke ønsker å spekulere på om SEC vil ta kontakt heller.

– Vi har informert åpent om alle våre betalinger i Angola og svart på hvordan vi har gjort tiltak for å forsikre oss om at det gjøres i tråd med norske og internasjonale lover og regler, sier Pedersen.

Han viser til at senteret i Angola foreløpig ikke er bygget.

– Vi følger opp de betalingene vi har gjort i dialog med Sonangol, men det er Sonangol som må svare på fremdriften vedrørende senteret og hvordan det går med det, sier Pedersen.

– Det pågår ingen etterforskning i saken fra Økokrims side. Utover det har vi ingen kommentarer, sier pressekontakt Mads Kvernen Kleppe i Økokrim.

Initiert undersøkelser

Blant dem som har vært med å betale penger til senteret er også oljegigantene BP og deres partner Cobalt International Energy som er børsnotert i New York. I desember 2011 betalte de to selskapene til sammen 350 millioner dollar, eller rundt tre milliarder kroner, i forbindelse med en avtale for å sikre seg rettigheter til oljeutvinning i det oljerike havet utenfor kysten av Angola. Pengene skulle betales i løpet av en fireårs periode til et forskningssenter drevet av det statlige angolske oljeselskapet Sonangol.

I forbindelse med en resultatmelding fra Cobalt til den amerikanske børsen denne uken kommer det ifølge Financial Times frem at Securities and Exchange Commission (SEC), som overvåker det amerikanske aksjemarkedet, har initiert «uformelle undersøkelser» rundt disse utbetalingene for å se om de på noen måte bryter med antikorrupsjonslovgivningen.

Representanter for SEC skal i den anledning ha tatt kontakt med Cobalt denne uken og bedt om informasjon. Ifølge Houston-baserte Cobalt er deres virksomhet i Angola i tråd med anti-korrupsjonslovgivningen og selskapet vil samarbeide med SEC.

Store overføringer

I 2012 overførte Statoil 281 millioner kroner til sosiale bidrag, deriblant til forsknings- og teknologisenteret i regi av Angolas statseide oljeselskap, Sonangol. Totalt har Statoil gitt 420 millioner kroner til senteret.

I et brev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i fjor kom det frem at Statoil som en del av en budprosess i Angola påtok seg økonomiske forpliktelser på 1,4 milliarder dollar, eller nærmere drøyt 12 milliarder kroner. Av dette skulle 715 millioner kroner gå til sosiale formål, hvorav 420 millioner var øremerket forskningssenteret.

Mellom 2012 og 2015 betalte Statoil ut 621 millioner kroner av de sosiale bidragene. Økokrim meldte i februar i fjor at det fattet interesse for saken, men det ble ikke iverksatt noen etterforskning. Senest i august i fjor gjentok Økokrim-sjef Trond Erik Schea overfor DN at myndighetene fortsatt følger med på saken.

Korrupt regime

Transparency International har tidligere rangerte Angola som et av de mest korrupte land i verden.

– Vi og andre organisasjoner har forsøkt å finne dette forskningssenteret i Angola, men ikke lyktes. Gitt at det er bevilget 350 millioner dollar til senteret fra utenlandske selskaper, bør det være et skikkelig fint og iøynefallende forskningssenter, sa Barnaby Pace i den internasjonale organisasjonen Global Witness til DN i fjor da saken først ble omtalt.

Statoil har vært i Angola siden 1991. Ifølge Financial Times har Sonangol ikke svart på henvendelse om fremdriften vedrørende bygging av senteret. SEC ønsket heller ikke å kommentere saken overfor avisen.(Vilkår)

Derfor reiser norske mediesjefer til Austin igjen og igjen og igjen
Denne uken har en rekke norske medie-topper vært på teknologimessen South by Southwest i Texas.
02:24
Publisert: