Hva får man hvis man blander Saudi Aramco-logoen, en popsangerinne og nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre? Man får åpningen av oljemessen i Stavanger.

Mandag morgen var det igjen duket for arrangementet som annethvert år inntar oljebyen, nå under en radikalt andre forhold enn sist. I 2016 lå oljeprisen under 50 dollar. Nå ligger den over 75. Pengene fosser inn i kassen hos oljeselskaper som har kuttet kostnadene kraftig siden oljeprisraset i 2014.

Likevel kunne den offisielle åpningen til tider minne om et seminar for å redde verden.

Kronprins Haakon fikk en virtuell omvisning av Equinor i forbindelse med at selskapet leverte inn utbyggingsplanen for fase to av gigantfeltet Johan Sverdrup. TIl høyre toppsjef Eldar Sætre, flankert av stavangerordfører Christine Sagen Helgø og prosjektdirektør Margareth Øvrum.Bak dem står olje- og energiminister Terje Søviknes.
Kronprins Haakon fikk en virtuell omvisning av Equinor i forbindelse med at selskapet leverte inn utbyggingsplanen for fase to av gigantfeltet Johan Sverdrup. TIl høyre toppsjef Eldar Sætre, flankert av stavangerordfører Christine Sagen Helgø og prosjektdirektør Margareth Øvrum.Bak dem står olje- og energiminister Terje Søviknes. (Foto: Tommy Ellingsen)

– Mange har en følelse av maktesløshet. Det er vanskelig å gjøre en forskjell, sa kronprins Haakon i sin åpningstale.

– Dere kan virkelig gjøre en forskjell. Deres kunnskap er nøkkelen. Vår felles fremtid er høyst påvirket av deres beslutninger.

Mer olje i Sverdrup

Selv om foredragsholderne snakker seg varme om innovasjon, nye teknologier og klima, er utstillingshallene fortsatt dominert av olje- og gassteknologi, med unntak av bilder av en og annen vindmølle.

Kronprins Haakon holder tale under åpningen av oljemessen. ONS-sjef Leif Johan Sevland til venstre.
Kronprins Haakon holder tale under åpningen av oljemessen. ONS-sjef Leif Johan Sevland til venstre. (Foto: Tommy Ellingsen)

Pressekonferansene på morgenen mandag var også dominert av klassiske oljegladnyheter. Equinor-sjef Eldar Sætre kom for å fortelle at selskapet nå leverer inn planen for utbygging av andre fase av Sverdrup-feltet frem mot 2022. Fase to skal nå koste 41 milliarder kroner. Fase en, som er ferdig neste år, anslås å koste 86 milliarder kroner. De samlede feltutbyggingskostnadene er kuttet med 80 milliarder kroner siden 2015. Samtidig kunne Sætre mandag opplyse at de forventede reservene i hele feltet nå er øket til 2,7 milliarder fat.

– Det viktigste bransjen vår kan gjøre for verden er å produsere den oljen verden faktisk trenger med lavest mulig karbonavtrykk, sa Sætre.

Equinor viser til at Sverdrup vil ligge helt på bunnen av listen når det gjelder CO2-utslipp i selve oljeproduksjonen. Sverdrup-oljen gir en halv kilo CO2 i utslipp per fat, mot det globale gjennomsnittet som er på 17 kilo per fat. Men det er altså bare for å pumpe oljen opp av bakken. CO2-utslippene i forbrenningen av de samme fatene er derimot bortimot lik verden over.

Sætre var likevel opptatt av mer enn olje på oljemessen. Han er tross alt blitt sjef for energiselskapet Equinor, og må ikke forveksles med den tidligere toppsjefen av oljeselskapet Statoil. Han gjentok gang på gang at dette er den første ONS for Equinor. Equinor har forlengst erklært at målet er å bruke 15-20 prosent av investeringsbudsjettet på fornybar energi i 2030 eller der omkring.

– Jeg tror på å skape en kultur for endringer og samarbeid på tvers av bransjen. Dette er tiden for unge mennesker å studere vitenskap, ingeniør, matematikk og starte å jobbe innen energi, sa Sætre.

Fornøyd minister

Olje- og energiminister Terje Søviknes var fornøyd med oljeplanene for Sverdrup uansett navn på operatørselskapet. Han fikk utbyggingsplanen offisielt tildelt i form av en minnepinne på Equinors stand mens kronprinsen fikk en virtuell tur med 3d-briller.

– Dette er julekvelden, nyttår og 17. mai på en gang, sa Søviknes.

Det kunne nesten minne om en liten oljeboom.

Administrerende direktør Kristin Færøvik og letedirektør Halvor Jahre i Lundin holder pressekonferanse dag 1 av ONS I Stavanger.
Administrerende direktør Kristin Færøvik og letedirektør Halvor Jahre i Lundin holder pressekonferanse dag 1 av ONS I Stavanger. (Foto: Tommy Ellingsen)

Mer olje i Rolvsnes

Samtidig som Equinor la frem de oppdaterte Sverdrup-planene, kunne enda et oljeselskap fortelle om enda mer olje på norsk sokkel. Lundin har påvist en helt ny modell i Rolfsnes-området ved Utsirahøyden, som kan innebære hele 250 millioner ekstra fat med olje like ved selskapets Edvard Grieg-plattform. Det er nesten så det er et problem. I utgangspunktet hadde en tenkt å produsere oljen fra Edvard Grieg-plattformen, men denne har ikke ledig kapasitet på lang tid.

– Hva gjør vi hvis vi finner 250 millioner fat, spør letesjef Halvor Jahre smilende på vei ut fra pressekonferansen.

Når DN treffer Lundin-sjef Kristin Færøvik like etter åpningen med Sira Myhre og kronprinsen, har hun ikke tenkt å investere i vindmøller:

– Nei. Vi holder oss til det vi har kompetanse på. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ingen iq-test og padletevling med NHSTs nye konsernsjef
– Jeg kommer nok heller til å invitere på en hyggelig tur i skogen, Sier Hege Yli Melhus Ask.
01:24
Publisert: