Saudi-Arabia innkalte i forrige uke alle medlemslandene til et hastemøte i Opec med målet om å få slutt på krigen om hvem som har skylden for de voldsomme endringene i oljeprisen. Nå skriver nyhetstjenesten Bloomberg at det ikke blir noe møte mandag som planlagt likevel.

Krangler om skylden

Årsaken skal være at Russland og Saudi-Arabia igjen er uenige om hvem som har skylden for oljepriskollapsen. Lørdag uttalte Saudi-Arabias utenriksminister prins Faisal bin Farhan at Putins forsøk på å gi landet skylden for sluttstreken på pakten mellom de to landene er «fullstendig fjernt fra sannheten», ifølge nyhetsbyrået.

Oljeprisen har falt kraftig den siste måneden etter at forhandlinger mellom Russland og Saudi-Arabia brøt sammen. Saudi-Arabia har svart med å oversvømme markedet med olje. Samtidig har koronaviruset ført til at etterspørselen har sunket kraftig.

Saudi-Arabia går til priskrig i oljemarkedet etter at Opec+ kollapset

– Må ha mer tid til å forhandle

Forrige uke steg oljeprisen da USAs president Donald Trump annonserte på Twitter at han hadde snakket med Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman – som angivelig skal ha snakket med Russland. Trump meldte at han trodde og håpet at Saudi-Arabia og Russland snart skulle møtes, og at de ville bli enige om et produksjonskutt på mer enn 10 millioner fat eller mer.

En delegat som ikke er navngitt oppgir at OPEC-alliansen trenger mer tid til forhandlinger, men legger til at møtet fremdeles kan finne sted noen dager senere.

– Dette er en historisk oljepriskollaps

Avlyst inntil videre

Fredag kveld annonserte Russlands president Vladimir Putin at han er klar til å samarbeide om kutt i oljeproduksjonen. Meldingen fra Russland kunne i teorien føre til en foreløpig pause i de siste måneders oljekaos. I kjølvannet av kunngjøringen steg oljeprisen raskt.

– Jeg mener det er nødvendig med en samlet innsats for å balansere markedene og redusere produksjonen, uttalte Putin fredag og la til at han ønsket å samarbeide med USA om saken. Dermed så det ut til at det var klart for nye Opec-forhandlinger over video allerede på mandag, ifølge nyhetsbyrået AFP. Men nå er altså dette møtet også avlyst inntil videre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.