Boreriggen «Songa Enabler» ruver i landskapet der den ligger fortøyd ved den nedlagte ubåtbasen Olavsvern rett sør for Tromsø. Denne uken inspiserte Statoils letesjef på norsk og britisk sokkel, Jez Averty, riggen før den i april skal ut på Statoils letekampanje i Barentshavet.

– Noen av brønnene i Barentshavet vil være de rimeligste letebrønnene Statoil borer globalt i år, sier Averty.

Årsaken er at oljereservoarene ligger grunt, bare noen hundre under havbunnen. Med lavt trykk og vanlig temperatur mener Averty at Statoil «på en veldig effektiv» og rimelig måte får undersøkt oljeforekomster, og at boring i Barentshavet ikke er så dyrt som miljøvernerne hevder.

– Vind, bølger og strøm er mildere i Barentshavet enn i Nordsjøen. Det er ingen risiko der vi ikke kan håndtere med dagens utstyr, sier Averty.

Mislykket leteboring

Statoils forrige letekampanje med 12 letebrønner i 2014 var skuffende for selskapet, som ikke gjorde så store funn som forventet. Etter tre års pause skal Statoil bore fem letebrønner i Barentshavet i år, der det knytter seg størst forventning til Korpfjell lengst nordøst i det nylig åpnede området mot russisk grense.

– Korpfjell er en sjelden mulighet. Den geologiske usikkerheten er høy. Det er størst sjanse for at brønnen er tørr, men om vi treffer kan vi gjøre funn i milliardklassen. Korpfjell kan endre bilde av olje og gass i Norge og gi nytt oljefelt i en ny del av landet, sier Averty.

Korpfjell kan være blant Norges aller største oljefelt, ifølge oljeanalytikere, men Averty er like spent på leteboringen på de øvrige feltene.

Kan doble oljeressursene

– Alle brønnene og hele borekampanjen er spennende. Blåmann-feltet kan ha en oppside som kan gi en selvstendig utbygging. Vi kan doble ressursene på Wisting og øke reservene på Castberg og Alta/Gotha, sier Averty.

Selskapet har valgt Kirkenes som helikopterbase for leteboring nord for Øst-Finnmark. To timers flytur 450 kilometer ut til Korpfjell gjør at selskapet har forsterket beredskapen rundt oljeboringen, med ekstra supplyskip og ekstra helsepersonell.

Å gjøre store, nye funn vil være viktig for industrien, Nord-Norge og Norge. Det er viktig i ambisjonen vår om å opprettholde produksjonen vår fra norsk sokkel på dagens nivå frem mot 2030 og videre, sier Averty.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.