Før sommerens fem letebrønner i Barentshavet hadde Statoil et erklært mål om å gjøre storfunn som kunne gi grunnlag for selvstendige utbygginger. Det ble det ingenting av. Mandag meldte Oljedirektoratet at også den siste, Koigen Central, var knusktørr. Kun den første letebrønnen, Kayak, har interessante oljevolumer, men da bare som en satellitt tilknyttet den planlagte Johan Castberg-utbyggingen.

Greenpeace Norge-leder Truls Gulowsen feirer Statoils fiasko.

«Gode nyheter»

– Det gjør jeg virkelig. Det er i hvert fall sånn at det er gode nyheter for verdens klima og sjøfuglene på Bjørnøya, sier Gulowsen.

Sammen med Natur og ungdom har organisasjonen stevnet staten for retten for å få underkjent tildelingene av leteareal sørøst i Barentshavet. Organisasjonene mener åpningene av grenseområdet mot Russland var for dårlig utredet og at den 23. konsesjonsrunden må trekkes tilbake. Et par av Statoils letebrønner lengst øst ble tildelt i denne runden.

– Det bør ikke gjøre det vanskeligere for dommeren å kansellere lisenser når det heller ikke er gjort funn i området, sier Gulowsen.

Han mener for øvrig at Barentshavet blir stadig mindre forlokkende for hver borebom. Han viser til at Statoils forrige store leterunde, i Hoop-området i 2014, også var en skuffelse sett med oljeselskapets øyne. Statoil har fortsatt bare Johan Castberg-funnet å bygge ut i Barentshavet.

«Risikosport»

– Fy av meg. Det var dårlige greier, sier aksjeanalytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier.

Han understreker at oljeleting i jomfruelige områder er risikosport. Når det er sagt, peker han på rapporter fra aktører som kartleggingsselskapet EMGS. Han mener EMGS-dataene på forhånd kunne indikere Statoil gikk mot fiasko i den mest omtalte av sommerens letebrønner, Korpfjell, lengst øst. Statoil må bore dypere i Korpfjell om selskapet skal finne noe, tror Olaisen. Statoil har planlagt å gjøre dette neste år.

– Alt håp er ikke ute, man lærer underveis, sier Olaisen.

Han understreker likevel at Statoil har dårlig tid. Etter Johan Sverdrup og Johan Castberg har ikke selskapet noen store nye utbygginger å gå løs på i Norge. Selskapet er klar over det selv, og har lovet å lete like ivrig i Barentshavet neste år, som i år. Blir også det en skuffelse, er alternativet å kjøpe opp selskaper i Norge eller internasjonalt, tror Olaisen, som anbefaler kundene sine å sitte stille med sine Statoil-aksjer.

– Vi har ikke fått den uttellingen vi håpet på, med tanke på at målet var et funn som kunne gi en ny selvstendig feltutbygging, sier Statoil-talsmann Morten Eek.

Han mener likevel letingen har gitt nyttig informasjon. Dessuten har letingen gått helt etter planen både med tanke på miljøet, kostnader og tidsbruk, påpeker han.

– Å lete i Barentshavet er hverken dyrere eller mer risikofylt enn andre steder, sier Eek.(Vilkår)

Bitcoins forklart på to minutter
DNs journalist forklarer hva bitcoins er.
02:14
Publisert: