Regnskapet for fjoråret viser stort tap for Berge Gerdt Larsen og hans investeringsselskap Larsen Oil & Gas. At 2021 endte i kraftig minus, virker ikke å påvirke oljeveteranen stort.

– I 2020 doblet aksjene seg etter nytt oljefunn, og i fjor falt kursen tilbake igjen, som er årsaken til tapet. Selskapet har ingen gjeld eller banklån, og aksjeprisene, de øker og faller, sier Gerdt Larsen til DN.

Tallene fra årsregnskapet viser et underskudd på 25,5 millioner kroner i 2021 før skatt. Året før fikk selskapet et kjemperesultat på 70,6 millioner kroner.

Leter etter flere funn

Larsen er en veteran i norsk olje- og gassindustri, først som toppsjef i Odfjell Drilling, siden som sjef for egen virksomhet, blant annet.

Bergenseren er tungt investert i oljesektoren gjennom oljeselskapene Petrolia Noco og Petrolia se. Det er disse postene som utgjør hoveddelen av aksjeporteføljen til Larsen Oil & Gas. I 2020 gjorde Petrolia Noco et stort oljefunn ved selskapets Dugong-brønn i Nordsjøen. Funnet ble estimert til å være på 40–120 millioner fat.

– Vi håper på flere funn. Det er lav sannsynlighet, men det har høyt potensial. Funnet vi hadde i 2020, kan ikke bygges ut før i 2027, så det er penger som ikke er innhentet ennå, sier Larsen.

Slik oljemarkedet er for tiden, er bergenseren optimistisk.

– Oljemarkedet går bedre, og vi fortsetter å lete. Vi har oljeaksjer spredt i flere selskaper, det er ikke bare Larsen Oil & Gas som påvirkes av oljemarkedet, sier Gerdt Larsen.

Larsen Oil & Gas eies av morselskapet Increased Oil Recovery (IOR). IOR eier i tillegg datterselskapene Frednæs, Kver og Norwegian Oil Company. Selskapene kontrolleres av Berge Gerdt Larsen og hans sønn, Brede Bjøvad Larsen.

I årsregnskapet for Kver viser tallene samme trend som søsterselskapet Larsen Oil & Gas. Kver hadde et underskudd på 662.000 kroner i 2021. Det er et tydelig fall fra året før som viste et resultat på 8,4 millioner kroner. I styrets årsberetning kommer det frem at de vurderer å dekke underskuddet med annen egenkapital.

Frikjent for økonomisk utroskap

For seks år siden ble investoren frikjent i det som ble omtalt som Norges mest omfattende økonomiske skattesak mot en privatperson. Da hadde Larsen i mer enn ti år vært etterforsket for økonomisk utroskap og skattesvik.

Larsen ble først dømt i Bergen tingrett for å ha skjult en utenlandsformue på rundt 700 millioner kroner ved hjelp av stråmenn, begått økonomisk utroskap og grovt skattesvik. Men i 2016 ble Larsen frikjent for alle beskyldningene. Det innebar at han ikke lenger hadde en straff på fem års fengsel hengende over seg. Han ble også tilkjent over 36 millioner kroner i saksomkostninger i kjølvannet av straffesaken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.