Tirsdag ettermiddag stiger oljeprisen mer enn tre prosent, og ett fat brent spot (nordsjøolje) handles til rundt 44,5 dollar.

– Prisene er komfortable på dette nivået, hvor etterspørselen også er sterk. Om vi kommer over 45 dollar fatet er vanskelig å si, men det er et positivt momentum i oljemarkedet, sier energianalytiker Nadia Martin Wiggen i meglerhuset Pareto Securities.

Oljeprisen er nå på det høyeste nivået siden før korona, og har nå steget rundt 126 prosent siden slutten av april. Da ble ett fat nordsjøolje handlet til under 20 dollar på det laveste, etter at koronaviruset sendte oljemarkedet i knestående.

«Kontroll på tilbudssiden»

Tirsdag morgen kom flere nyheter som både Wiggen og råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB mener har spilt positivt inn på markedet.

EU-president Charles Michel meldte på morgenkvisten at de 27 medlemslandene er enige om en koronakrisepakke verdt 750 milliarder euro. Samtidig kom det positive vaksinenyheter fra Oxford University i England.

Det kommer uken etter at det utvidede oljekartellet kjent som Opec ble enige om en nedtrapping av produksjonskuttene fra august.

– Vi har sett at noe av etterspørselen i Europa er på vei tilbake, noe som har vært viktig. Det har gjeninnhentingen i Kina også vært, selv om vi venter at kinesisk import kommer til å fortsette i lavere tempo inntil de begynner å kjøpe for fjerde kvartal i år, sier Wiggen, som ikke er i tvil om at oppgangen tirsdag kommer som følge av krisepakken fra EU og vaksinenyhetene.

Hun trekker også frem at dollaren de siste tre dagene har svekket seg ytterligere, noe som vi fortsette å støtte opp om oljeprisen fremover.

Schieldrop i SEB peker også på stimulansepakken fra EU som et viktig element. Men understreker samtidig:

– Den store usikkerheten ligger på etterspørselssiden etter tilbakegangen fra korona, og vi er ikke ferdig med det ennå. På tilbudssiden har Opec god kontroll, slår han fast.

Tror på sidelengs marked

Schieldrop mener at man ikke bør forvente en stor respons fra tilbyderne så lenge oljeprisen er under 50 dollar fatet.

– Det blir til dels et sidelengs marked det neste året til halvannet året, tror han, og legger til:

– Poenget nå er at man er blitt fartsblind begge veier. Julen 2018 falt oljeprisen til et bunnpunkt på 50 dollar fatet, og da ble det sett på som et sinnssykt lavt nivå. Nå har prisene vært lave lenge, og vi synes at 44 dollar fatet er høyt. Man er blitt motsatt fartsblind etter å ha kjørt sakte så lenge, sier Schieldrop.

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB.
Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB. (Foto: Gorm K. Gaare)

Han understreker at det fortsatt er mange gode grunner til å være bekymret, og viser blant annet til det han kaller en alarmerende smitteutvikling i USA, og Spania som nærmer seg faresonen.

– Men samtidig er det positive signaler knyttet til for eksempel vaksineutvikling. Det finansielle markedet føler seg nok trygg på at vi fikser dette, noe jeg tror er hovedtakten i både aksje- og oljemarkedet.

Teknisk punkt

Wiggen i Pareto mener det er viktig for den tekniske handelen at oljeprisen krysser 44 dollar fatet tirsdag.

Da kommer man forbi et teknisk punkt hvor «tradere» blir «bullish», sier hun.

Å være «bullish» betyr at man tror på et oppadgående marked.

– Kommer vi imidlertid over 50 dollar fatet kan det bety at Opec-landene har en større tilbøyelighet til å jukse med tanke på produksjonskuttavtalen. Derfor må veien til 50 dollar fatet være drevet av sluttbrukerne. Hvis den ikke er det, vil det være en risiko for at prisen stiger for mye, for raskt, sier Wiggen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.