Denne uken er det duket for Opec og Opec+-møte i Østerrike, der verdens mektigste oljenasjoner samles for å diskutere kutt i oljeproduksjonen som følge av dalende etterspørsel etter koronautbruddet.

Synkende etterspørsel, blant annet som følge av færre reisende, har ført til at oljeprisen har stupt. Siden nyttår er fatprisen for brent spot ned over 20 prosent. Ett fat handles torsdag ettermiddag til litt over 51 dollar, etter jojobevegelser i etterkant av nyheter fra møtet.

Torsdag ettermiddag norsk tid meldte nemlig nyhetsbyråene Reuters og Bloomberg at Opec-landene er blitt enige om å kutte 1,5 millioner fat per dag i andre kvartal.

Ifølge nyhetsbyrået er det foreslått at Opec-landene kutter én million fat, mens Opec+-landene – i hovedsak Russland – skal stå for de resterende 500.000 fatene i produksjonskutt.

Kuttene tilsvarer omtrent en dags produksjon på norsk sokkel. I januar ble det produsert litt over 1,6 millioner fat olje per dag på norsk sokkel, ifølge Oljedirektoratet.

Russland må med

Reuters viser til kilder med kjennskap til saken. Det blir understreket at en avtale ikke er formelt på plass, og at enigheten mellom Opec-medlemmene avhenger av om Russland også går med på avtalen.

Russland er som kjent ikke en del av Opec, men inngår sammen med en rekke andre land i Opec+.

Ifølge Bloomberg skal ikke den russiske energiministeren Alexander Novak engang ha vært i rommet da en enighet ble nådd torsdag. Nå venter man dermed på hva som skjer når Opec+ møtes fredag.

– Det blir spennende. Russland holder verden og Opec på pinebenken og prøver å melke situasjonen for det den er verdt, sier sjefanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB.

Han understreker at Opec+-landene, altså de landene som samarbeider tett med Opec, men som ikke er medlem av kartellet, ikke har godtatt noe som helst.

– Dette var noe Saudi-Arabia promoterte tidligere i uken, og et utspill som nå skal ha blitt godtatt. Det er fortsatt en «cliffhanger» i morgen, sier Schieldrop.

Myriade av konsekvenser

Brent spotprisen steg litt på nyhetene, før den falt igjen. Prisen på fremtidskontraktene stiger imidlertid tydelig. Ifølge Bloomberg har dette å gjøre med at markedet ikke tar noe for gitt før Opec+ skal møtes fredag.

Schieldrop påpeker at Russland har utvidet kuttene de hadde lovet ut første kvartal i år, og understreker at landet nå har kuttet mer eller mindre sammenhengende siden 2016.

– Det beste for Russland er en pris på 50 dollar fatet, samtidig som amerikansk skiferolje faller. De uttalte før jul at de før eller siden måtte tilbake til normal produksjon, og det er jo ikke sånn at man bare kutter uten videre.

I desember vedtok Opec+-landene kutt på til sammen 2,1 millioner fat per dag, der landene delte på 1,7 millioner fat, mens Saudi-Arabia tok 0,4 millioner fat per dag i frivillige kutt i tillegg.

– Man kan også tenke seg flere muligheter for at Russland ikke går med på kuttene, og at Opec må ta alt selv. Det var tilfellet før jul, da Saudi-Arabia la inn ekstra kutt. Alt står og faller på Russland nå, sier Schieldrop.

Står overfor en stor utfordring

I en analyse onsdag kveld skrev Nadia Martin Wiggen, oljeanalytiker i Pareto Securities, at Opec+-landene står overfor en stor utfordring.

– Libya er også et enormt «wild card», ifølge oljeanalytiker Nadia Martin Wiggen i Pareto Securities.
– Libya er også et enormt «wild card», ifølge oljeanalytiker Nadia Martin Wiggen i Pareto Securities. (Foto: Aleksander Nordahl)

– Etter et første kvartal der lagrene ble fylt opp, må gruppen nå bli enige om ytterligere kutt for andre kvartal. Libya er også et enormt «wild card», skriver Wiggen.

Hun sikter til at kuttene vil være mest effektfulle dersom Saudi-Arabia, den uoffisielle lederen av Opec, forplikter seg til å kutte i henhold til Libyas produksjon på omtrent én million fat per dag.

– I tillegg til å forlenge den eksisterende avtalen, må Opec+ være villige til å kutte ytterligere 1,25 millioner fat per dag for å veie opp for produksjon i Libya og for å balansere ut andre kvartal, skriver hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.