– Hvis det var en sjanse for at en ny priskrig ville skje, ville markedet vært «bearish». Det er åpenbart at markedet ikke legger vekt på dette. De tar det ikke seriøst, sier Schieldrop og viser til at oljeprisen er svakt opp torsdag.

Torsdag ettermiddag handles nordsjøoljen (brent spot) i underkant av 42,5 dollar fatet.

Ifølge Wall Street Journal, skal Saudi-Arabia true med å starte en ny priskrig med mindre andre Opec-land gjør opp for sine manglende oljeproduksjonskutt.

Schieldrop anser likevel en repetisjon fra priskrigen i mars som svært usannsynlig og mener det er politiske grunner til Saudi-Arabia, som verdens største oljeeksportør, ikke vil gjøre alvor av truslene. Det har de ikke råd til:

– Hvis de skulle gå til en ny priskrig, tenk på hvilken motvind de ville få fra USA. Donald Trump står foran et gjenvalg i USA i november og er lite interessert i en ny kollaps i oljeprisen, sier Schieldrop.

I verste fall kan USA trekke tilbake militær støtte til Saudi-Arabia, mener oljeanalytikeren og viser til at det var intervensjon fra den amerikanske presidenten som fikk slutt på den forrige priskrigen i mars.

– Trump var ekstremt eksplisitt overfor Saudi-Arabia og tvang dem på andre tanker. Overfor Russland tilbød han bedre diplomatiske relasjoner i bytte mot at de reddet stumpene av amerikanske skiferolje, sier Schieldrop.

Vanskeligere å jukse

Wall Street Journal skriver Saudi-Arabia blant annet har stilt et ultimatum og bedt Angola og Nigeria legge frem detaljerte forpliktelser til å kutte ekstra i produksjonen for å kompensere for høyere produksjon enn avtalt.

– Å holde orden i rekkene har alltid vært et problem for Opec og nå for Opec+. Tidligere var det mye lettere å «cheate», sier Schieldrop, som viser til at Opec-landene gjerne har produsert mer olje enn de har avtalt under kvotesystemet i kartellet.

Han peker på at man i dag, blant annet ved hjelp av satellitter, har mer oversikt over tankskip som går inn og ut av oljehavner. Det gjør det langt vanskeligere å snike seg unna og enn før i tiden, men incentivene til å jukse ligger fortsatt der, ifølge Schieldrop.

– Det vil alltid være noen som produserer mer og nyter godt av høyere pris.

Som forventet

Helge André Martinsen, oljeanalytiker i DNB Markets, mener utspillene fra Saudi-Arabia er som forventet og det ikke endrer noe grunnleggende i oljemarkedet.

Han peker på at etterlevelsen av produksjonskuttene på 9,7 millioner fat som Opec vedtok i mai har vært historisk bra. Tall for oljeproduksjonen i juni viser at Opec hadde en etterlevelse av kuttene på 108 prosent, godt hjulpet av Saudi-Arabia sine ekstrakutt på en million fat.

Helge André Martinsen.
Helge André Martinsen. (Foto: Javad Parsa)

– Det viktigste har vært at de største landene ikke har jukset, samtidig som de mindre landene har jukset mindre enn før. Normalt sett er det slik at jo mer smertefulle kuttene er, jo mer vil det jukses. Det har ikke vært tilfelle denne gangen, sier Martinsen.

Opec-landene har forpliktet seg til å i snitt ha 100 prosent «compliance» (etterlevelse). Det betyr at land som ikke hadde fullstendig etterlevelse av kuttene i juni, vil måtte gjøre opp for dette i de kommende månedene og kutt enda mer.

Martinsen venter at Irak, som var dårligst på holde kuttene sin i juni, vil være nær 100 prosent etterlevelse. Opec-medlemmene sin oljeproduksjonen er nå på sitt laveste nivå siden 1991.

Tror på stigende oljepris

Bjarne Schieldrop i SEB tror at måten oljeprisen oppførte seg på i 2016 kan være en god pekepinn på hvordan 2021 vil bli. I 2016 gikk oljeprisen opp til 50 dollar og fluktuerte fem dollar opp og ned i 12 måneder.

Saudi-Arabias energiminister Abdulaziz Salman skal ha stilt enkelte Opec-medlemmer et ultimatum.
Saudi-Arabias energiminister Abdulaziz Salman skal ha stilt enkelte Opec-medlemmer et ultimatum. (Foto: AFP)

Råvareanalytikeren forklarer at oljemarkedet i fremtiden vil preges av de avgjørelsene som tas i dag.

– Dagens priser gjør at alle kutter i sine investeringer, som vil kunne gi høyere priser i 2022. Det blir effekt og moteffekt.

Oljeselskapene kan likevel se langt etter priser rundt 70–80 dollar fatet.

– Det er fryktelig mye olje på lager og det vil ta tid å rense ut overskuddet, sier Schieldrop.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.