85 dollar. Så lite har det ikke kostet for et fat nordsjøolje siden midten av februar, før Russlands angrepskrig på Ukraina. Fredag faller prisen fem prosent.

– Dollaren er rett i taket, styringsrentene er opp, metaller er ned, kobber er ned. Det er ikke så rart olje følger med.

Sjefstrateg for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, ser få lyspunkter i verdensøkonomien for tiden. Det er ikke en spesifikk oljenyhet som sender prisen rett ned, sier han.

– Det er bred makro-bekymring. Nå er det en kombinasjon av rentebeskjedene som kom denne uken og Putins mobilisering av reservestyrker som gjør at krigen intensiveres. Det er ingen gode nyheter. Det er negativt for etterspørselen av alt. Kobber, aluminium, olje, flatskjerm-tver og marginene til selskaper, sier Schieldrop.

«Peak pain» foran oss

Sjefstrategen påpeker også at Europa og Vesten mister mye fossil energi for tiden. Hver dag kommer det tre millioner færre fat olje fra Russland. Nye runder med sanksjoner i høst og vinter vil strupe tilgangen enda mer. Schieldrop tror også amerikanske skiferprodusenter vil sette på bremsen, noe som vil gi mindre olje fra USA også.

– Så lever vi i en boble for tiden. Vi får en million fat per dag fra reserver i USA. Det er grenser for hvor mye de kan pumpe ut av strategiske reserver, sier han.

På toppen kommer energikrisen i Europa, med gasspriser på over 300 dollar fatet.

– Det er ikke så mye lystig rundt omkring. Så får man bare stålsette seg for det som kommer. Når det gjelder strøm og gasspriser, så har vi nok lagt «peak crazy» bak oss, men har «peak pain» foran oss.

Sjefstrateg Bjarne Schieldrop for råvarer i SEB.
Sjefstrateg Bjarne Schieldrop for råvarer i SEB. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Krigsfrykt

Som ventet reagerte Oslo Børs dårlig på det store oljeprisfallet. Ved stengetid var den ned hele 4 prosent, drevet av kursfallet til store oljeselskaper. Det er det verste børsfallet siden mars 2020. Tungvekteren Equinor falt 5,37 prosent, Vår Energi falt 7,4 prosent, mens Aker BP stupte 8,55 prosent.

Oljeanalytiker Magnus Nordby i Norwegian Oil Trading, mener Putins uttalelser de siste dagene skaper enda større frykt i markedet.

– Frykt for krig sender vanligvis oljeprisen opp, men det gjør også markedet mer handlingslammet og mange investorer har kjøpt amerikanske dollar, som igjen gjør oljen dyrere. OPEC+ har nok ikke et ønske om at oljen skal falle for mye og de sa etter forrige møte at de kan møtes når som helst før neste møtet, sier han.

Nordby mener det kan tyde på at OPEC+ kan være villige til å kutte produksjonen ytterligere om prisen faller mye, for å stabilisere oljeprisen som har falt kraftig siden toppen som kom tidligere i år som en årsak av invasjonen i Ukraina.

– Vi ser for oss at Opec/OPEC+ vil gjøre det de kan for at prisen ikke faller særlig under $85/bbl, men at tilstanden i verdensøkonomien vil hindre prisen i komme noe særlig over $110/bbl, sier han.

I likhet med Schieldrop viser Nordby til at dollaren er knallsterk om dagen. Det gjør oljen dyrere ettersom olje stort sett handles i amerikanske dollar.

– Fed satte opp renten og viser tegn til at den kan gå ytterligere opp. Det styrker dollaren. Det er fare for resesjon som tynger oljemarkedet. Aksjemarkedet faller og det drar med seg oljemarkedet. Investorer har sett på USD som en «sikker havn», sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.