I takt med at verdens finansmarkeder skjelver faller oljeprisen over tre prosent torsdag. Klokken 18.20 er prisen 51,75 dollar fatet. Det kommer ikke til å stoppe der, ifølge råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB.

– Jeg tror prisene skal videre ned. Jeg tror brent-prisen er på vei ned på 50-tallet, sier han.

– Kan det gå under 50 dollar også?

– Selvfølgelig. Akkurat hvor det ender er vanskelig å si, sier Schieldrop.

Tror ikke vi har sett hele effekten

Prisene på nærmest alle råvarer har falt markant de siste ukene som følge av at koronaviruset har skapt fullstendig stillstand i deler av verdens neste største økonomi Kina.

Oljeprisen har falt 21,6 prosent hittil i år.

– Vi vet at det er lavere aktivitet i Kina. Vi vet det er lavere aktivitet i Sør-Korea og i Japan, og vi vet at viruset ruller ut i Nord-Italia, Europa og nå også i Norge, og at USA forbereder seg på at det skal rulle inn i landet. Vi vet at det er et etterspørselssjokk, men vi har ikke sett det på amerikanske lagre, sier Schieldrop.

Onsdag kveld viste statistikk fra Det amerikanske energidepartementets statistikkfløy at amerikanske råoljelagre steg med 0,5 millioner fat forrige uke, langt mindre enn det som var ventet. De amerikanske oljelagrene er en god indikator på hvordan etterspørselen etter olje beveger seg.

– Vi har ikke sett den fysiske overskuddseffekten i amerikanske oljelagre. Den effekten er foran oss, sier Schieldrop.

Dersom lagrene i USA stiger vil det være tegn på at etterspørselen faller. Dersom tilbudet forblir det samme vil det alt annet like bety lavere oljepriser.

– Selvfølgelig er vi bekymret

Prisen på nordsjøolje med levering om to måneder faller torsdag til 51,71 dollar fatet. Det er over et år siden oljeprisen var så lav. For oljeselskaper slik som Equinor og Aker BP betyr det mindre penger inn i kassen for oljen de selger.

– Markedet kommer til å regulere seg selv, sier Lundin-sjef Alex Schneiter.

Lundin-sjef Alex Schneiter.
Lundin-sjef Alex Schneiter. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Oljeselskapet han leder har falt 13 prosent på Stockholm-børsen den siste uken.

– Vi vil fortsette å selge olje, men nå er oljeprisen selvfølgelig under press. Etterspørselen vil være lav i en kort periode. Jeg kontrollerer ikke markedet, men vi kontrollerer selskapet og vi skal alltid være så effektive som mulig med lavest mulig kostnad per fat og lavest break-even. Da kan vi gå igjennom enhver storm, sier Schneiter.

– Så du er ikke særlig bekymret?

– Selvfølgelig er vi bekymret. Vi ser veldig alvorlig på dette og vi vil sørge for at vår ansatte er godt ivaretatt, men driften vår er ikke påvirket, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.