Råoljeprisen har steget jevnt og trutt siden i fjor sommer, og er nå på det høyeste nivået siden november 2014.

Prisoppgangen skal fortsette, skriver Bjarne Schieldrop i storbanken SEB i en oppdatering til sine kunder fredag.

- Nordsjøoljeprisen tikker høyere dag for dag etter hvert som Opec-produksjonskuttene holder seg, den globale etterspørselsveksten holder seg sterk, oljeproduksjonen i Venezuela befinner seg i en dødsspiral, nye Iran-sanksjoner er nært forestående, og sanksjoner mot ikke bare russisk aluminium men også olje er mulig, skriver han.

Opp og ned

SEB-analytikeren understreker at han på lang sikt er negativ til oljeprisene og viser til teknologiutviklingen og det han tror blir et tiltagende konkurransepress etter 2025, men har troen på sterke priser frem til det.

- Etter vårt syn er det svimlende hvor billig du kan kjøpe råolje på terminkurven, fastslår han.

Olje handles nemlig på såkalte fremtidskontrakter, forwardkontrakter, for levering i fremtiden. Tradere kan for eksempel selge den kontrakten med nærmest levering av oljen og kjøpe for senere levering samtidig.

Det er ifølge Schieldrop imidlertid ikke bare slik kombinasjonstrading som er billig nå.

- Ikke bare i relative termer, hvor frontmåneds nordsjøoljeprisen handler, men også i et mer absolutt perspektiv sammenlignet med historiske priser, skriver han.

Prisene på de kontraktene litt frem i tid er med andre ord rett og slett billige sammenlignet med historiske priser.

- 50% dyrere

Typisk stiger prisen på den kontrakten som er for tidligst mulig levering mest når markedet stiger. For tiden er dette kontrakten på råvarebørsen i London for levering i juni. Kontraktene for levering lenger ut i året og videre har steget mindre.

SEB konstaterer at juni-kontrakten nå er 25 prosent dyrere enn kontrakten for levering i desember 2021. Justerer man imidlertid for prisveksten er juni-kontrakten hele 36 prosent dyrere, og hensyntar man at dollaren av markedet prises inn å svekke seg med 11 prosent, er juni-kontrakten mer enn 50 prosent dyrere enn olje for levering i desember 2021.

- Det er svimlende billig. Løp og kjøp før den tikker høyere i takt med høyere front-priser. For det er det som alltid skjer, skriver han.

SEB-analytikeren tror på oljepriser på 85 dollar fatet senere i år, etter at oljelagrene ventes å falle. Ett fat nordsjøolje noteres nå til om lag 73,80 dollar per fat på Londons råvarebørs.

Saudi-Arabias oljeminister Khalid Falih uttalte fredag at Opecs produksjonskutt har vært "imponerende". Landet er det dominerende landet i Opec-produksjonskartellet, og han lover at kuttene vil fortsette neste år. Russland er også med på kuttene, og landets energiminister Alexander Novak uttaler ifølge Bloomberg News at de må se at markedet holder seg stabilt, altså at oljeprisene holder seg på dagens nivå, i flere måneder, før en endrer på avtalen mellom produsentene.

Nyhetsbyrået poengterer også at såkalt geopolitisk uro og leveringsbekymringer i Midtøsten bidrar til oljeprisoppgang.

- Jeg tenker at den underliggende tonen er at de globale produsentene vil diskutere å holde prisgulvet, men hvis de faktisk antyder en mer aggressiv linje for oljeprisene kommer det til å være svært positivt for oljemarkedet, sier tradingsjef Stephen Innes i Oanda til Bloomberg.(Vilkår)

– Det er jo guttedrømmen da, å bli politi
DN spurte studentene om drømmejobben deres, og om når den er innen rekkevidde
02:07
Publisert: