Mandag kveld stiger oljeprisen markant, både for brent spot (nordsjøolje) og amerikansk crude.

Prisen på nordsjøolje passerte rundt kl. 20.30 85 dollar fatet for første gang siden november 2014.

Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB mener årsaken i hovedsak er kjent fra før av.

– Flere og flere av dem som normalt kjøper iransk olje går til null. India har nylig sagt at landet ikke kommer til å kjøpe noen ting fra Iran i november, sier Schieldrop.

Iran-effekt

USAs president Donald Trump trakk landet fra den internasjonale avtalen med Iran tidligere i år, og har varslet sanksjoner mot landet. Disse begynner 4. november.

– Det er ikke slik at oljeprisen bare går på rykter og forventning. Nå vet vi også at noe vil skje. Denne måneden begynner dette å slå inn på spotprisen, sier Schieldrop.

Han peker på at oljeraffinerier kjøper for 1-2-3 måneder frem i tid – og at enmånedskontraktene nå får merke sanksjonene i november.

– Det er full effekt i markedet nå. Alle som ikke lenger kjøper olje fra Iran, går til andre selgere for å kjøpe olje der, med leveranser i november, desember og januar, sier Schieldrop.

Må regne med høyere oljepris

Han peker videre på andre effekter som at produksjonen i Venezuela fortsetter å falle og at man ikke får noe oppgang i «rig count» – antallet aktive rigger som driller etter olje i USA – som heller peker litt svakt nedover.

Også amerikansk crude stiger – til over 75 dollar fatet.

Årsaken kan i tillegg til Iran-situasjonen ifølge CNBC være den ferske avtalen mellom USA, Mexico og Canada, som ble offentliggjort natt til søndag.

– Hva tror du om utsiktene fremover?
– President Donald Trump var ute i forkant av OPEC-møtet i Algerie for litt over en uke siden der han ba Opec om å skjerpe seg og om å slutte å manipulere prisen. Men det er Donald Trump som selv har rotet dette til, gjennom å oppheve Iran-avtalen og gjeninnført sanksjonene mot landet. Når man roter rundt og lager trøbbel i Midtøsten, må man regne med høy oljepris som et svar, sier Schieldrop.

– Da tikker oljeprisen vår høyere

Han påpeker at det ikke kom noen forpliktelser fra Opec-landene om å produsere mer olje enn det man allerede hadde forpliktet seg til.

– Man holder fast ved det overordnede produksjonsmålet. Trump hadde vel håpet at de ville produsere mer, slik at oljeprisen ikke stiger over 80 dollar, men det kom ikke. Ikke mer fra Russland, ikke mer fra Saudi-Arabia og bortfall av tilførsel fra Iran, vil gi et stramt markedet – og da tikker oljeprisen vår høyere, sier Schieldrop.

Han sier at det ikke er noe som tyder på at Trump vil gå tilbake på sanksjonene, og at det ikke er noe som tyder på at Iran vil akseptere plutselig nye vilkår før det amerikanske kongressvalget 6. november.

– Det er ille for Iran at de mister masse oljeeksport, men det er ikke bra for Trump at oljeprisen forblir høy i oppløpet til «midters», sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.