Like før helgen skrev DN om at oljeprisen har stupt den siste uken.

Fredag falt prisen på nordsjøolje over syv prosent, og prisen er nå på det laveste nivået siden starten av mars – til 61,68 dollar fatet.

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) tror oljeprisen kan fortsette i nedoverbakke dersom S&P 500 åpner i minus mandag.

– Vi ser en økende bekymring for at det skal bli en langtrukken handelskrig mellom USA og Kina, som dermed vil føre til svakere global økonomisk vekst, og dermed også svakere oljeetterspørsel. Fortsetter S&P 500 ned neste uke, vil oljeprisen bli trukket ned med i dragsuget, sier Schieldrop, som legger til at årets mai måned har vært den dårligste for S&P 500 på syv år, og den nest dårligste mai måneden siden 1960.

– På grunn av den stramme situasjonen i det globale oljemarkedet tror jeg flere vil ha appetitt på å kjøpe oljederivater hvis prisen faller videre. Det ser ut til at prisen vil falle videre nedover, men jeg tror ikke det vil falle til under 55-streken og slå bunnen vi så i fjor med 49 dollar fatet.

Nest dårligste måned siden 1960

Trumps uttalelser fikk oljeprisen til å rase over tre dollar fatet torsdag. Fredag fortsatte raset videre.

Schieldrop påpeker også at det er en spesiell situasjon i USA, der oljelagrene nå øker.

– I uken som gikk økte disse med 4,7 millioner fat. Bensinlagrene økte med 3,7 millioner fat. Dette skaper bekymring i oljemarkedet og bidrar til å drive oljeprisen ned. Det globale oljemarkedet er imidlertid stramt sammenlignet med i fjor, sier han.

USA og Kina er i full handelskrig. Begge landene har mangedoblet tollen på det andre landets varer, og forsøk på forhandlinger har så langt ikke ført fram. Bildet er av de to presidentene Donald Trump og Xi Jinping under et møte i 2017.
USA og Kina er i full handelskrig. Begge landene har mangedoblet tollen på det andre landets varer, og forsøk på forhandlinger har så langt ikke ført fram. Bildet er av de to presidentene Donald Trump og Xi Jinping under et møte i 2017. (Foto: Damir Sagolj)

Amerikanske sanksjoner mot Iran og Venezuela gjør at ufrivillige oljemengder mistes, og samtidig har Opec kuttet sin produksjon i et forsøk på å drive opp prisene.

– Fra mai til november i fjor oversvømmet Opec oljemarkedet. Mye olje inn i markedet var hovedårsak til at prisen falt, selv om det var aksjemarkedet som utløste fallet. Nå er situasjonen fundamentalt annerledes, der de holder mye tilbake for å få en bedre pris, sier Schieldrop.

Opec produserer i dag litt over 30 millioner fat daglig. Etterspørselen etter olje fra oljekartellet ligger på 31,2 millioner fat daglig, ifølge Bloomberg.

Påpeker fortsatt god vekst

Selv om oljekonsumveksten er svakere enn ellers, tror Schieldrop likevel ikke at handelskrigen vil føre til en global resesjon – noe lavere økonomisk vekst er å forvente, men ikke kollaps i oljekonsumet, påpeker han.

Akkurat når oljeprisen vil komme til å stige igjen, sier han avhenger av når aksjemarkedet vil begynne å ta seg opp.

– Det er fortsatt relativt god vekst, og jeg tror ikke at proppen i oljemarkedet har gått ut ennå. Gjennomsnittlig brentpris er på 66,63, og jeg tror mange vil si seg godt fornøyd med dette av oljeprodusentene, sier Schieldrop. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Laksefest demper børsfallet: – En trygg havn slik verden er nå