– De lagertrekkene vi har i dag er 100 prosent, eksplisitt, med utgangspunkt i at Opec og Russland og de andre landene kutter. Det må man ikke glemme, sier råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i meglerhuset SEB.

Oljekartellet Opec har det siste året vært dyktig til å overholde sine kutt i oljeproduksjonen. Det har gitt resultater. Normalt pleier oljelagrene å stige de første månedene av året. Så langt i år har de globale oljelagrene steget med 38 millioner fat, ifølge Schieldrop, mens de steg med 112 millioner fat i samme periode i fjor.

Mindre olje i markedet har gitt utslag i oljeprisen som har steget 20 dollar fatet siden i fjor sommer til 65 dollar fatet mandag.

– Hvis Opec kaster inn håndkleet, er det rett tilbake til 50 dollar, sier Schieldrop.

Kan gå til 85

Kuttene burde justeres, ifølge analytikeren. Hvis ikke kan det være stor sannsynlighet for at oljeprisen vil stige ytterligere 20 dollar i løpet av året.

Til tross for at IEA mandag la frem prognoser som viser sterk produksjonsvekst fra USA i år og neste år tror Schieldrop og SEB fortsatt at oljemarkedet går i underskudd i år.

– Gitt at verden fortsetter sånn som den gjør nå. Sterk konsumvekst, sterk global økonomisk vekst og Opec-kutt sammen med Russland, så tror vi at lagrene kommer til å falle, sier Schieldrop, som anslår et lagertrekk på mellom 100 og 150 millioner fat i år.

Det vil være et klart signal om en oppgang i oljeprisen.

– Hvis Opec virkelig holder kuttene som de gjør, kan oljeprisen gå til 85 dollar mot slutten av året, sier Schieldrop.

Han påpeker at det trolig vil være kontraproduktivt for Opec, og at man egentlig bør vente seg at Opec og Russland kommer til å pumpe litt mer olje inn i markedet igjen.

Enige om forlengelse

Da Opec og de andre oljeproduserende landene som har sluttet seg til kuttavtalen møttes i november i fjor for å diskutere veien videre for kuttavtalen, var Opecs tre største oljeprodusenter Saudi-Arabia, Irak og Iran mer eller mindre enige om at kuttene på 1,8 millioner fat om dagen skulle forlenges ut 2018.

Saudi-Arabias energiminister Khalid Falih har senere sagt han mener samarbeidet bør fortsette og at innsatsen ikke bør begrenses i 2018. Russland har sagt de vil se an utviklingen i markedet. Opec og de andre landene møtes igjen i juni for å gjøre en ny vurdering av kuttavtalen og dens effekt på oljemarkedet.

– Årets kjøpsmulighet

I en kommentar mandag formiddag skriver Schieldrop at det er en kjøpsmulighet i sikte for oljekonsumentene.

Ifølge råvareanalytikeren er futurekontraktene på den amerikanske S&P 500-indeksen for mars ned 0,8 prosent mandag som indikerer at årets andre runde med «sell off» i aksjemarkedet ikke er over. Schieldrop sier det har vært en ekstrem binding mellom aksjemarkedet og oljepris. Dermed forventer han lavere oljepris i løpet av mandagen.

Rent på det tekniske ser han også at 67,7 dollar fatet har vært et punkt markedet har forsøkt å komme over, men at det ikke har klart det og man ser derfor at oljeprisen faller igjen.

Schieldrop tror oljeprisen vil falle ned mot 58 dollar fatet i løpet av kort tid, og at kontrakter for olje levert lenger frem i tid også vil falle i løpet av de neste dagene.

– Vi tror dette kan være årets kjøpsmulighet for konsumentene, skriver han i oljekommentaren, og gjentar:

– Med mindre Opec & Co roer ned kuttene sine tror vi det er en reell mulighet for at prisen på brentolje vil bevege seg mot 85 dollar fatet senere i år.

Til DN sier han at det vil være veldig overraskende om Opec fortsetter å holde kuttene uendret. SEB har en oljeprisprognose på 65 dollar fatet i snitt for 2018 og i 2019.(Vilkår)

Innsetter «keiser Xi»
Den kinesiske folkekongressen samles mandag. Partiledelsen innvilger seg mer makt.
01:05
Publisert: