Det har svingt kraftig i oljemarkedene med koronakrise og tilbudskrig, men fredag var svingningene ekstra store – i hvert fall på den amerikanske Nymex-råvarebørsen.

Etter å ha startet dagen på 20 dollar fatet falt nemlig prisen på amerikansk lettolje, den såkalte West Texas Intermediate (WTI)-kontrakten, så lavt som 17,31 dollar, det laveste på atten år. Prisen har siden tatt seg litt opp igjen.

Oljeanalytiker i DNB Markets, Helge-André Martinsen, sier at unntakstilstanden som gjelder verden akkurat nå også gjelder oljemarkedet.

– Det er ekstreme situasjoner, og vi står overfor et oljemarked som drukner i olje, sier han.

Det er den såkalte frontkontrakten for WTI som opplevde det store prisfallet på fredag. Denne frontkontrakten er den første kalendermåneden WTI handler på Nymex, og dette er for øyeblikket mai-måned.

Det var fredag flere grunner til det store prisfallet:

  • Investorene regner med fortsatt lav aktivitet på amerikanske raffinerier på kort sikt. Da vil de ikke kjøpe like mye olje.
  • Neste uke bytter frontkontrakten måned. De fleste investorene bytter derfor penger de har plassert i kontrakten for levering i mai med juni-kontrakten. Da selger de mai-kontrakten.

Lagrene fylles

Oljemarkedsanalytiker Bjørnar Tonhaugen i Rystad Energy bemerker i en oppdatering at det er lave volumer, og at slike svingninger ofte skjer nær forfall. Han undrer seg likevel over at mai-kontrakten er så mye billigere enn juni, som fredag var på straks over 25 dollar.

– Dette er fordi markedet vet at de amerikanske råvarelagrene vil fylles svært raskt de kommende ukene (også ved leveringsstedet for WTI-olje, Cushing, Oklahoma) ettersom raffinerikjøringen reduseres kraftig som følge av at det mangler lagringsmuligheter, særlig for usolgt bensin, skriver han i en oppdatering.

Rystad regner med at oljelagrene i USA vil være på rekordnivåer innen utgangen av april, og fortsette å bygges videre i mai.

Når prisen på kort sikt er lavere enn den for olje lenger frem i tid, kalles det contango. Det kommer som en konsekvens av det store oljetilbudet, og behovet for å dekke kostnaden ved å lagre oljen en stund. Dette gjøres blant annet ved at oljeaktørene leier supertankere for å lagre oljen så lenge.

Har aldri sett lignende

En annen konsekvens av det store WTI-prisfallet, er at prisforskjellen mellom den og nordsjøoljen Brent stiger. Brent-frontkontrakten var for sikkerhets skyld opp fredag, med trekvart dollar til om lag 28,50 dollar per fat.

– Den store prisforskjellen mellom WTI og Brent for øyeblikket skyldes at førstemåned kontrakt for WTI er mai, mens for Brent er det juni. Ser man på juni kontrakten for både WTI og Brent så prisdifferansen faktisk veldig liten. Derimot er den fysiske Brent Dated -prisen nå 9–10 dollar per fat lavere enn førstemånedskontrakten, som er på 28 dollar per fat. Dette har aldri skjedd tidligere, og til sammenligning var denne forskjellen kun 0.1 dollar per fat januar-februar, sier Martinsen.

Lavere etterspørsel skaper trøbbel

Koronakrisen har dramatisk kuttet etterspørselen etter olje, akkurat i det verden var i ferd med å se en rekordhøy produksjon.

Oljebehovet ventes å falle med 29 millioner fat om dagen i april, og nå nivåer som ikke er sett siden 1995, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA).

I sin månedsrapport slår byrået fast at global oljeetterspørsel er ventet å falle med rekordhøye 9,3 millioner fat per dag i 2020 sammenlignet med 2019. Det tilsvarer et fall på nesten ti prosent av verdens oljeetterspørsel.

– Markedet er for tiden helt ekstremt, og man må tunga rett munnen når man snakker om oljepris, for det veldig store prisforskjeller mellom ulike kontraktsmåneder. Og det er det er ytterligere enorme prisforskjeller mellom frontkontrakten og fysisk olje, som for eksempel Brent Dated, sier DNB analytikeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.