Oljeprisene stuper på nytt fredag til under 59 dollar fatet og det laveste på mer enn ett år. Det ga ny nedtur for norske aksjer.

Det er Donald Trump som har skylden, etter at den amerikanske presidenten har satt press på verdens nest største oljeprodusent Saudi-Arabia om å holde oljeprisene lave.

– Det markedet nå priser inn på disse prisene er at det ikke blir noe Opec-kutt i det hele tatt. Nå skal prisen gjøre hele jobben med å rebalansere markedet. Det er prisen som skal bremse skiferoljeproduksjonen, sier råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB til DN.

«Whipping boy»

Han tror drapet på den saudiarabiske journalisten Jama Khashoggi og Saudi-Arabias kronprins Mohammad bin Salmans svekkede posisjon har gitt Trump mer å si over oljemarkedene.

– Alle forstår at Mohammed bin Salman har Trump sin «whipping boy». Hverken kongefamilien eller den amerikanske kongressen støtter ham. Den eneste som støtter ham er Donald Trump, så når Trump sier produser mer og få ned prisen mer, tenker markedet «ok, har Mohammad bin Salman noe han skulle ha sagt i det hele tatt?», sier Schieldrop.

Oljeprisen har falt mer enn 25 dollar fatet etter å ha toppet i begynnelsen av oktober.

Nytt kraftig børsfall

Prisen for ett fat nordsjøolje falt med nesten fire dollar fredag, og bidro til å trekke ned de olje-relaterte aksjene på Oslo Børs.

  • Oljeprodusentene Equinor, DNO og Aker BP var ned 4-5 prosent.
  • Undervannsentreprenøren Subsea 7 som kontrolleres av Kristian Siem var ned fem prosent.
  • Den største taperen var BW Offshore, selskapet som driver flytende oljelagrings- og produksjons-enheter, som var ned seks prosent.
  • Energiindeksen var ned fire prosent, mens den brede nøkkelindeksen OSEBX endte ned 1,40 prosent.

Nedturen fredag kom etter at det har svingt kraftig i oljemarkedene og på børsen den seneste uken. Sett under ett, er Oslo Børs ned 3,2 prosent, mens den største taperen av de særlig omsatte aksjene er nettopp BW Offshore. På én uke, er det barbert bort mer enn 1/5 av verdiene i selskapet.

Andre tapere er det Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker, som er ned 15 prosent på en uke, der de deleide selskapene Aker Solutions og Aker BP begge er på listen over de største taperne på Oslo Børs.

Spørsmålet som alle investorer selvsagt nå lurer på, er om oljeprisfallet vil fortsette.

– Markedene har det alltid med å overdrive, sier Schieldrop.

– Nå raser bare stoppene inn og markedet raser nedover, og det er helt klart at det er mye teknisk som drar det nedover. Markedet er der hvor de sier at prisen skal regulere etterspørselsbalansen i skiferolje, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trump ringte general for å høre hvordan det gikk i Afghanistan. Etter tre setninger, tok han over selv
01:33
Publisert: