Oljeprisene svekkes noe torsdag morgen, men prisen på nordsjøolje er omtrent den samme som da Oslo Børs stengte onsdag.

Den amerikanske referanseoljen WTI handles for rundt 48 dollar pr fat, idet Iraks statsminister sier at landet likevel vil kutte oljeproduksjonen som ledd i en bred Opec-produksjonsavtale, mens Russland motsetter seg krav om produksjonskutt, og kun vil innføre en frysing av produksjonen, skriver Bloomberg News.

Iraks statsminister Haider Al-Abadi sa onsdag at landet vil bære sin del av samlede produksjonskutt på omlag 900.000 fat pr dag.

Forberedende Opec-samtaler tirsdag endte uten at Irak og Iran forpliktet seg til noen reduksjoner i oljeproduksjonen.

Flere Opec-medlemmer er fast bestemt på at Russland må redusere produksjonen, for at en plan om å lette på det globale tilbudsoverskuddet skal lykkes. Utsiktene for at dette skal skje, virker ifølge nyhetstjenesten små kun en uke før det avgjørende Opec-møtet i Wien.

-Hvis Irak går med på å kutte produksjonen, vil russerne avtale en frysing av sin produksjon, men det er ingen sjanse for at de vil kutte, sier Chris Eeston, sjefstarteg i IG i Melbourne, til Bloomberg.

Weston sier at det avgjørende punktet er Irak og Iran, men at han tror det er 60-70 prosent sjanse for at Opec-medlemmer vil enes om spesifikke produksjonstak.

-Hvis de ikke gjør det, vil det være en betydelig nedsiderisiko, og nivået rundt 40 dollar pr fat vil kunne bli testet igjen, sier han.

Russlands energiminister Alexander Novak sa onsdag at en delegasjon vil møte Saudi-Arabia og andre mandag, men at det er for tidlig å si om Russland vil delta på Opecs ministermøte 30. november.

Oljelagrene i USA ble redusert med 1,26 millioner fat i forrige uke, ifølge tall fra USAs energiinformasjonskontor (EIA).

Dette er den første reduksjonen på fire uker, og analytikere hadde ifølge Bloomberg News ventet en økning på 1 million fat.

Differansen mellom nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI er det seneste døgnet redusert med 12 cent, slik at Brent-premien torsdag morgen er på 98 cent for kontrakter med samme forfallsmåned.

WTI 1. posisjon, som er januar-kontrakten, handles torsdag morgen for 47,99 dollar pr fat, opp 3 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten falt 7 cent til 47,96 dollar pr fat.

WTI-kontrakten lå på 48,20 dollar pr fat da Oslo Børs stengte onsdag.

Brent 1. posisjon, som er januar-kontrakten, handles onsdag morgen for 48,97 dollar pr fat, opp 2 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten falt 17 cent til 48,95 dollar pr fat.

Brent-kontrakten lå på rundt 49,29 dollar pr fat da Oslo Børs stengte onsdag.

Prisen på Brent-olje for spotlevering noteres i morgentimene til 48,92 dollar, opp 6 cent fra foregående handelsdag, da prisen falt 15 cent til 48,86 dollar pr fat.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.