Forrige uke markerte den største oppgangen i oljeprisen i 2017, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg. Denne uken har prisen på nordsjøoljen Brent falt, men fallet totalt ble mindre enn én prosent takket være oppgang i oljeprisene fredag.

Siden 21. juni, da Brent var lå på 44,76 dollar fatet, det svakeste i år, har oljeprisen steget med over 16 prosent. Nå handles den for 52,20 dollar fatet.

De prisene skal vi ikke bli for komfortable med når høsten kommer, ifølge den britiske storbanken Barclays. 

«To ting bestemmer prisen»

– Flere faktorer forklarer de siste bevegelsene, men dessverre for oljeprisoptimistene vil disse trolig avta når høsten kommer, skriver banken i en oppdatering fredag.

Barclays råvareanalytikere mener oljeprisen har steget på en perfekt kombinasjon av gode makroforhold, en liten sesongbasert oppgang i forbruket og geopolitisk uro. Flere av disse faktorene kan ikke fortsette å ha en innvirkning, blant annet høyere forbruk i sommersesongen, og analytikerne forventer derfor at oljeprisen vil ligge på 49 dollar i tredje kvartal. Videre blir det to ting som bestemmer prisen, mener Barclays. 

– Oljeprisen i andre halvår vil avhenge av fortsatte lagertrekk og Opecs disiplin, skriver banken. 

Tror investorene vil følge med på Midtøsten

Analytikerne i Barclays skriver at lagertrekkene kommer til å fortsette ut året, og selv om de anslår en nedgang i prisene i tredje kvartal, tror de at vi ved utgangen av året får en oljepris på 54 dollar fatet. 

– Opp i all støyen fra overskriftene, er og blir oljelagrene den viktigste driveren for oljeprisen, skriver banken.

Den forventer også at markedet kommer til å bli mer oppmerksom på urolighetene i Midtøsten, som vil kunne sparke fart i oljeprisen igjen.

– Som vi tidligere har advart om så kan relativt lav reservekapasitet, lavere lagervolum og økt geopolitisk risiko holde prisene høye. Investorene i markedet har i stor grad ignorert den økte spenningen i Midtøsten i løpet av den to år lange nedgangen. Men vi har på følelsen av at dette kommer til å endre seg i månedene fremover, skriver banken. 

Skaper bekymring

Til tross for at tall fra Det amerikanske energidepartementets statistikkfløy (EIA) onsdag viste at amerikanske råoljelagre falt med 1,5 millioner fat til 481,9 millioner fat i uken frem til 28. juli, steg likevel produksjonen til sitt høyeste nivå siden juli 2015, skriver Bloomberg. 

Oljekartellet Opecs produksjon i juli var også den høyeste så langt i år, i stor grad drevet av en økning i produksjonen fra Libya. 

Ifølge Bloomberg skaper økningen i produksjonen bekymring for om overskuddet av olje i markedet vil fortsette og om det vil presse ned prisene. (Vilkår)

Se trailer: «Den andre siden av håpet»
Se trailer: «Den andre siden av håpet»
01:40
Publisert: