Fredag morgen ble det kjent at Kjell Inge Røkke-kontrollerte Det norske oljeselskap og det britiske oljeselskapet BP fusjonerer. Fusjoneringen skjer ved at Det norske oljeselskap kjøper BPs norske virksomhet for 10,8 milliarder kroner.

Det nye selskapet med navn Aker BP har ambisjon å etablere en effektiv forretningsmodell, heter det i en pressemelding fra Det norske oljeselskap.

- Vi vil implementere enkle prosesser i hele selskapet og skreddersyr organisasjonsstrukturen med kompetanse fra begge organisasjoner. Vi forventer å realisere betydelige kostnadskutt og synergier som vil bli implementert i tett samarbeid med ansatte og leverandører, sier direktør i Det norske, Karl Johnny Hersvik.

Konkrete mål

Aker BP planlegger organisatoriske justeringer etter at fusjonen er på plass, og en overgang til en såkalt «lean-kultur».

Ved utgangen av 2015 jobbet det 870 personer i BP Norge og 530 i Det norske.

Målet for det nye selskapet er å bli «lean and nimble» aktør. Ifølge presentasjonsmateriale fredag. Målene er konkret:

**Enkle prosesser, høy flyt-effektivitet og raske beslutninger

**Fit for purpose»-organisasjonsstruktur, kapasitet og kompetanse

- Flere nivåer

Aker BP understreker synergiene i fusjonen i form av teknologi, kapital og vekstmuligheter, men vedgår at intensjonen er at det også vil bli tatt ut synergier på bemanningssiden, påpeker TDN Finans i en melding fra nyhetsbyrået.

 - Det er synergier på flere nivåer innen teknologi og drift. (..) Selv om de ennå ikke er bestemt er intensjonen til begge selskapene at vi skal danne en «lean»  og effektiv organisasjon. Vi har ikke brukt nok tid sammen på dette når det kommer til hva det vil bety for antall ansatte, men intensjonen er at det er synergier som vil bli tatt ut, sier administrerende direktør Karl Hersvik i Det norske oljeselskap fredag.

Konsernsjef Bob Dudley i BP understreker at prosessen vil bli «fair» og transparent.

- Vi vil gå gjennom selskapene og se på ekspertisen i BP og Det norske, sier han.

Konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker sier at prinsippet vil være at beste person skal få jobben.

Les alt om saken:
Det norske oljeselskap og BP Norge fusjonerer
- Absolutt ingen intensjon om å redusere
Avviser behov for å hente penger  

Følg markedene på DN Investor

Les også på DN.no:

Asia i dag: Solenergi truer millioner av arbeidsplasser  

Reiseplaner? Sjekk de ekstreme unntakene hvor valutaene er blitt betydelig billigere for nordmenn.

– Største fiaskoen i nordisk hotellhistorie dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Brexit på to minutter
23. juni skal britene avgjøre om de skal gå ut av EU eller bli værende.
02:00
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Dette må du vite om «Brexit», milliarder i sluttpakke til oljeselskapene - og en milliardær og et gribbefond som har planen klar for kriserammede offshorerederier.

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.