Søndag kveld kom seismikkselskapet Petroleum Geo-Services (PGS) med en melding om at det har inngått en avtale med skattemyndighetene i Rio de Janeiro om å avslutte alle disputter relatert til kommunale skatter (ISS) på lisensiering av mulitklientdata.

I Rio de Janeiro ble det nylig innført nye reguleringer for slike skatter på multiklientdata.

PGS har bedt domstolene om å trekke tilbake søksmål, samt å frigjøre det avsatte beløpet. Dermed får selskapet betale vesentlig mindre enn det beløpet som var satt av til søksmålet, og PGS frigjør dermed 55 millioner dollar, tilsvarende 453 millioner kroner.

Det vil ifølge selskapet realisere en betydelig positiv likviditetseffekt.

PGS regner med at beløpet blir frigjort innen 2017. Selskapet melder samtidig om at de vil ta et tap på rundt 15 millioner dollar i fjerde kvartal 2017.

Videre opplyser PGS blant annet at de nye reguleringene i Rio de Janeiro er mer oversiktlige, og vil føre til en ISS-skatt på to prosent som skal betales på multiklientlisensiering.

Tap på 700 millioner kroner

Det har vært turbulent for PGS på Oslo Børs i år. Siden årsskiftet har aksjen falt med 59 prosent. Mesteparten av fallet skyldes tredjekvartalsrapporten selskapet la frem i slutten av september. Siden da har aksjen falt med 36 prosent.

PGS skrev i tredje kvartal ned selskapets verdier med 86 millioner dollar, tilsvarende rundt 700 millioner kroner.

Selskapet leverte et resultat på driften på minus 113 millioner dollar, mot minus 12 millioner dollar i samme periode i fjor.

Samtidig som aksjekursen har falt, har også flere meglerhus nedjustert kursmålet til PGS-aksjen. Blant annet ABG Sundal Collier, som har kuttet kursmålet fra 15 kroner til én krone.

Seismikkselskapet er nå det mest nest shortede selskapet på Oslo Børs, like etter flyselskapet Norwegian. (Vilkår)

Se Teslas nye superbil i fart
Om to-tre år kan du kjøper Teslas nye generasjon av Roadster, som akselererer raskere enn noen annen bil.
00:31
Publisert: