Tirsdag kveld melder NRK at arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) tar i bruk tvungen lønsnemnd for å stoppe oljestreiken.

Natt til tirsdag gikk 74 oljearbeidere og medlemmer av forbundet Lederne ut i streik. Dette har ført til at oljegiganten Equinor har sett seg nødt til å stanse produksjonen ved oljefeltene Gudrun, Oseberg Sør og Oseberg Øst.

Kom det ingen løsning på bordet, skulle trappes streiken opp. I løpet av helgen kunne hele 382 oljearbeidere bli tatt ut i streik.

Opptrappingen av streiken ville ha medført et tap i oljeproduksjon på 341.000 fat om dagen og en tapt gasseksport på 1,1 millioner oljeekvivalenter om dagen.

Arbeidsgiver- og interesseorganisasjonen Norsk olje og gass mener at dette ville kunne medført at totalt 56 prosent av den norske gasseksporten ble stanset. Inntektstapet fra olje og gassproduksjon ville da ligge på omkring 1,8 milliarder kroner – hver dag.

Sender prisene opp

Den statlig-eide operatøren Gassco varslet at de i verste fall kan måtte stanse gassforsyningen til Storbritannia dersom streiken ble trappet opp i helgen. Det melder Financial Times.

Direktør for systemdrift i Gassco Alfred Skår Hansen bekrefter dette ovenfor DN, og viser til at den varslede opptrappingen lørdag ville ha rammet Sleipner-området, et veldig viktig knutepunkt for leveransen til Storbritannia.

– Man kan i verste fall miste tilgangen til to gassrørskabler, en til Storbritannia og en til Belgia, sier Hansen.

– Har dere sett på løsninger for å sikre noe av leveransen?

– Det har vi, og vi vil alltid se på alternativer. Det finnes andre rørledninger til Storbritannia, men her er problemet at streiken rammer så mye av produksjonen samtidig.

Norge ble Storbritannias største gassleverandør i fjor, og dekket totalt 42 prosent av all etterspørselen i Storbritannia i 2021. Norge dekker for øvrig omkring 25 prosent av den europeiske gassetterspørselen.

Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO, gikk hardt ut mot streiken.

– Streiken vil gjøre Europa ubehagelig avhengig av russisk energieksport, sier hun i en epost til DN.

Russlands krig i Ukraina har ført til at EU har vedtatt forbud mot import av russisk olje, og Russland har redusert gasseksporten kraftig.

– Nå forventer vi at Lederne tar ansvar og at vi kan få slutt på denne streiken. Alle har vi et ansvar for lojalt å slutte opp under frontfagsmodellen, legger Melsom til.

De europeiske gassprisene stiger seks prosent tirsdag, til det høyeste nivået siden tidlig i mars. Samtidig faller oljeprisen kraftig tirsdag og er i skrivende stund ned over ti prosent.

Stemte ned meglingsresultat

Bakgrunnen for streiken er at medlemmene i Lederne, som organiserer oljearbeidere på den norske sokkelen, stemte nei til meglingsresultatet i en uravstemning torsdag i forrige uke.

– Det som hadde reparert denne situasjonen er et større pengebeløp, slik at våre medlemmer unngår nedgang i reallønnen og kjøpekraften, sa forbundsleder Audun Ingvartsen i Lederne til DN mandag kveld.

Mandag kveld sa Ingvartsen også følgende om timingen på streiken til DN:

– Det er ikke bare arbeidstagerne som skal ta ansvar for leveransen av energi til Europa. Det vil jeg si i aller høyeste grad er arbeidsgivers oppgave. Hadde de vist større vilje, hadde vi unngått å havne i en situasjon hvor det rammer energiforsyningen i et presset Europa.

I den sentrale meglingen deltok også medlemsforbundene Industri Energi og Safe, som stemte for oppgjøret. Administrerende direktør Hildegunn Blindheim i Norsk olje og gass peker på at lønningene allerede er høye.

– Lederne har allerede de høyeste lønningene på norsk sokkel. Vi er enige med Industri Energi og Safe om et oppgjør på 32.200 kroner i sentralt tillegg, samt justeringer på flere satser. I likhet med Safe og Industri Energi har Ledernes medlemmer rett til å forhandle lokalt i etterkant av det sentrale oppgjøret, sier Blindheim, som mener streiken er uansvarlig, sier Blindheim i Norsk olje og gass til NTB.

Lederne har operatøransatte medlemmer i følgende selskapene Equinor ASA, ConocoPhillips Norge, Neptune Energy Norge AS og Okea ASA.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.