Oljeprisen brøt mandag igjennom 57 dollar fatet og var på sitt høyeste siden sommeren 2015. Oppgangen fortsetter tirsdag med nordsjøoljen Brent opp 0,50 prosent til 59,39 dollar fatet.

Følg oljeprisen i DN Investor her.

Det går etter planen for oljekartellet Opec som i november besluttet å kutte produksjonen med 1,8 millioner fat om dagen for å stå imot amerikanske skiferoljeprodusenter og presse prisene oppover igjen.

Alt har ikke gått som smurt siden november. Kartellet har ikke alltid klart å etterleve kuttavtalen. Men de siste par månedene har disiplinen vært bedre fra Opec.

– Frykten i markedet har vært at Opecs produksjon vil stige drastisk. Men, det kan komme et tilbuds-«gap» på trappene som kan lede i et strammere marked, sier analysesjef Ed Morse i den amerikanske storbanken Citigroup, ifølge Bloomberg.

Risiko for skvis

Morse sier at fem av Opecs medlemsland - Libya, Nigeria, Venezuela, Iran og Irak, allerede nå kan være nære ved å produsere på de maksimale nivåene av kapasiteten sin. Så i stedet for økning i tilbudet av olje, er det en risiko for en skvis i oljemarkedet der tilbudet blir mindre - og det kan komme så tidlig som i 2018, ifølge Morse.

Årsaken skal være at disse landene har gjort mindre investeringer i leting og utvikling av nye felter.

Forrige uke møttes Opec-landene og de andre landene som har sluttet seg til kuttavtalen i Wien for å diskutere hvordan kuttavtalen går. Her ble det ikke diskutert en eventuell forlengelse av avtalen som utløper i mars neste år.

Hvis kuttene blir forlenget vil det bidra til å fremskynde et strammere marked, ifølge Morse, som mener at tilbudsskvisen er mer sannsynlig å bli skapt av Opec-landene i stedet for landene utenfor Opec.

– Vi ser flere og flere bevis på at det ikke er internasjonale oljeselskaper, det er ikke de uavhengige oljeselskapene som henger etter med investeringer, men det er Opec-landene som henger etter, spesielt de fem landene, sier Morse, som referer til de ovennevnte landene.

Erdogan snakket opp prisene

Janet Kong, oljetrader i britiske BP, sier at råoljemarkedet har snudd etter tre år med prisfall, og at forbruket har fått et løft av lavere priser og at overfylte oljelagre endelig begynner å synke takket være Opecs kutt.

– Markedet er i rebalanseringsmodus. Vi er ved et kritisk øyeblikk der vi kommer til å se fortsettende lagertrekk, sa hun på Financial Times sin Commodities Asia Summit i Singapore på mandag, ifølge avisen.

Oljeprisen steg ytterligere mandag etter at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan klart og tydelig sa ifra at han ikke liker folkeavstemningen om Kurdistans løsrivelse fra Irak. Folkeavstemningen viste et klart flertall for selvstendighet.

Erdogan truet med å stenge av den tyrkiske rørledningen der Kurdistan eksporterer mesteparten av oljen sin.

– Vi har rørledningen. Øyeblikket vi stenger den, så er det gjort, sa han mandag.

Oljeeksport er de kurdiske myndighetenes desidert største inntektskilde og flere selskaper kjøper olje fra regionen - deriblant norske DNO. (Vilkår)

-Det er mye lettere for oljeselskapene å tjene penger på norsk sokkel.
DNs kommentator Bård Bjerkholt kommenterer den økende oljeprisen.
01:55
Publisert: