Aktive oljerigger i USA har økt med 394 det siste året og er opp ni rigger fra forrige uke, ifølge oljeserviceselskapet Baker Hughes. Dette er mer enn en dobling av antall rigger som produserer såkalt skiferolje. Amerikanske skiferoljeprodusenter stjeler mer og mer av markedet fra oljekartellet Opec. 

Amerikansk skiferolje har allerede i år klart å øke produksjonen så mye at den utligner halvparten av Opec sine kutt. Samtidig har flere russiske oljeselskap varslet at de vil ekspandere i siste halvår av 2017. 

Det får det til å blinke rødt i lampene hos den tyske storbanken Commerzbank, som tror Opec vil bukke under for presset. 

Tror Russland trekker seg tilbake

– Vi forventer at Opec-landene ikke kommer til å gjennomføre produksjonskuttene i andre halvdel av dette året like konsekvent som de har gjort så langt. Opec-medlemmene som deltar i kuttene, risikerer å tape ytterligere markedsposisjoner til ikke-Opec-land, skriver Commerzbank i en rapport onsdag. 

Banken tror Opec øker produksjonen i løpet av dette året. Derfor ser den en oljepris på 48 dollar fatet i siste kvartal 2017. Torsdag formiddag handles nordsjøolje av Brent-kvalitet til rundt 52 dollar fatet. 

Analytikerne hos Commerzbank tror det er lite sannsynlig at Russland kommer til å delta aktivt i produksjonskuttene etter dette halvåret. Det til tross for at Russlands energiminister Alexander Novak sammen med Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih har sagt at de vil gjøre hva som helst for å nå målet om å balansere oljemarkedet og er blitt enige om at det er best å fortsette med kuttavtalen mot slutten av første kvartal 2018. 

Råoljelagrene faller uventet

Commerzbank ser likevel at det er tegn til tilstramming i oljemarkedet, altså et lavere tilbud. Amerikanske råoljelagre har falt for femte uke på rad med totalt 13 millioner fat. 

Til tross for at lagrene steg 56,5 millioner fat i løpet av de første tre månedene i år, synes banken fallet i lagrene er uvanlig ettersom de pleier å stige på denne tiden av året.

Og dersom Opec klarer å forlenge kuttene til slutten av mars 2018 tror banken at oljeprisene på kort sikt vil kunne stige, men skriver ikke hvor mye.

Prisen på nordsjøoljen Brent Spot er svakt opp torsdag og et fat handles for 52 dollar. 

Tror oljeprisen blir driveren for kronen

Torsdag neste uke møtes Opec-landene og gruppen av ikke-Opec-land, som også er blitt enige om produksjonskutt, til Opec-møte i Wien i Østerrike. Her skal de bli enige om de skal forlenge kuttene eller ei. 

De siste ukenes uttalelser fra Saudi-Arabia og Russland har mer eller mindre bekreftet at det blir en forlengelse.

Dette vil kunne sende oljeprisene oppover. Sentralbanksjef Øystein Olsen mener oljeprisen kommer til å være driveren i kronekursutviklingen fremover. 

– Jeg tror oljeprisen fortsatt er en nøkkelvariabel, sa Olsen til pressen etter en høring i Stortingets finanskomité mandag.

Danske Bank Markets skriver i en oppdatering torsdag at kronen vil styrke seg minimalt hvis Opec forlenger kuttene.

De skriver videre at Opec-møtet faktisk også vil kunne utgjøre en nedsiderisiko for kronen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Kun rått hvis det blir suksess
Aksel Lund Svindal om millionsatsingen på klær, sin styrke, flaks og skaden
01:53
Publisert: