Rett før klokken 15.00 troppet konsernsjef Eldar Sætre og styreleder Jon Erik Reinhardsen i Equinor opp på kontorene til Olje- og energidepartementet i Akersgata. Etter DNs avsløringer om hvordan det statlige oljeselskapet har tapt 200 milliarder kroner på investeringene i USA, må duoen forklare seg for olje- og energiminister Tina Bru (H) på eiermøtet med staten.

Det finner sted to ganger i året – det første i etterkant av selskapets årsrapportering, men etter DNs avsløringer har Bru fremskyndet møtet. Staten eier 67 prosent av oljeselskapet.

– Jeg har bedt om at Equinor blant annet redegjør for selskapets investeringer på land og til havs i USA, utviklingen når det gjelder lønnsomhet og tap, hvilke tiltak selskapet har iverksatt for å bedre lønnsomhet, internkontroll og forretningskultur. Videre vil jeg vil be om mer informasjon fra selskapet om hvordan den varslede kvartalsvise rapporteringen om virksomheten i USA fremover konkret vil bli, skriver Bru i et brev til Stortinget.

Staten eier 67 prosent av Equinor. Toppledelsen i selskapet må inn på eiermøter med Olje- og energidepartementet to ganger i året.
Staten eier 67 prosent av Equinor. Toppledelsen i selskapet må inn på eiermøter med Olje- og energidepartementet to ganger i året. (Foto: Aleksander Nordahl)

Olje- og energiministeren holder en pressekonferanse klokken 17, der hun forteller om eiermøtet med oljeselskapet.

For halvannen uke siden kunne DN avdekke de store tapene i USA, og vise frem hittil ukjente revisorrapporter som tegner et bilde av manglende kontroll og styring i selskapet. Equinor har tatt selvkritikk og sier de har ryddet opp i problemene.

Hvor mye er egentlig 200 milliarder kroner?
Equinor har tapt 200 milliarder kroner på virksomheten i USA, men hvor mye er egentlig 200 milliarder kroner?
03:38
Publisert:

I 2014 anbefalte Finanstilsynet daværende Statoil å rapportere USA-investeringen for seg, ikke samlet med resten av utenlandsinvesteringene. Det lyttet ikke selskapet til. Konsernsjef Eldar Sætre varslet imidlertid i forrige uke at de vil endre rapporteringen for USA og viser frem detaljerte resultater for den amerikanske virksomheten hvert kvartal.

Styreleder Reinhardsen kom samtidig med selvkritikk for måten selskapet har drevet virksomheten i USA. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.