– Meningen var at utenlandssatsingen skulle gi en positiv kontantstrøm til selskapet og dermed også til finansieringen av velferdsstaten. Etter over 20 års erfaringer må vi konstatere at det motsatte har skjedd, sier 1. nestleder i Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS), Hans-Erik Skjæggerud i en pressemelding.

YS-nestlederen tar nå til orde for en gjennomgåelse av styringen og eierdialogen i Equinor, etter DNs saker om de hittil ukjente kjempetapene selskapet led i USA.

– Ta debatten på nytt

Hans poeng er at det statseide oljeselskapet skulle satse i utlandet for å gi større inntekter til selskapet og dermed indirekte til fellesskapet. Det, mener han, må også gjenspeiles i den risikoen eierne gjennom styret gir selskapet lov til å ta.

– Det som har fremkommet i mediene den siste uken viser at vi trenger å se nærmere på omfanget og organiseringen av utenlandssatsingen til Equinor. Vårt utgangspunkt har vært at Equinor bør konsentrere seg om norsk sokkel. I lys av erfaringene tror jeg det er mange som er klare for å ta denne debatten på nytt og vil ønske å gå i samme retning som oss, sier Skjæggerud.

– Forventer åpenhet

Han hevder YS’ tillitsvalgte i Equinor advarte om at investeringene i USA medførte for stor risiko allerede i 2010.

– Ettertiden har vist at de hadde rett, sier han.

Skjæggerud reagerer også sterkt på det som har fremkommet rundt bedriftskulturen og internkontrollen i den amerikanske delen av Equinor.

– Det er oppsiktsvekkende og provoserende lesning når vi samtidig vet hvor strengt regime som gjelder for de ansatte i den norske virksomheten. Vi er alle mediere i Equinor, og selskapet er avhengig av tillit i befolkningen. Vi forventer at selskapet fremover har full åpenhet om hvordan de rydder opp og sørger for at dette ikke skjer igjen, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.