Oljeselskapene Lundin Petroleum, DEA og det Kjell Inge Røkke-dominerte Aker BP har gjort et olje- og gassfunn i Filicudi-prospektet i Barentshavet. 

Det melder selskapene mandag. 

Selskapene forventer at funnet vil ha en størrelse på mellom 35 og 100 millioner fat med oljeekvivalenter. 

Brønnen traff en 129 meter lang hydrokarbonsøyle med 63 meter olje og 66 meter gass. 

Vil dele selskapet i to 

Svenske Lundin skriver i en pressemelding mandag at selskapet ser potensiell olje- og gassproduksjon på 79.000-91.000 fat oljeekvivalenter per dag i 2017. 

Videre opplyser selskapet om at det vurderer å skille ut sin ikke-norske virksomhet i et nytt selskap. 

Det er virksomhetene i henholdsvis Malaysia, Frankrike og Nederland styret i selskapet foreslår å skille ut i det nylig etablerte selskapet International Petroleum Corporation (IPC). 

Aksjene i det nye selskapet vil i så fall bli delt andelsvis mellom aksjeeierne i Lundin Petroleum. 

«Tross en svak produksjonsprognose antar vi at markedet kommer til å fokusere på utskilningen samt oljefunnet i Barentshavet», skriver meglerhuset Swedbank i en kommentar om Lundins strøm av nyheter mandag. 

Vil på Toronto-børsen

IPC har søkt om å børsnoteres på Toronto-børsen i Canada, og planlegger i tillegg å notere aksjene sine på børsen i Stockholm. 

«Med en fornyet strategi og fokus tror ledelsen at IPC kan bli et av de ledende uavhengige olje- og gasselskapene internasjonalt, som skal fokusere på produksjon og utvikling av høykvalitetsvarer rundt om i verden», står det i pressemeldingen.  

Aker BP opplyser om at partnerskapet planlegger å bore inntil to ytterligere brønner i Filicudi-prospektet i 2017. 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.