Snødrevet sto mot bilen idet olje- og energiministeren satte seg på vei mot Sandefjord og Oljeindustripolitisk seminar, et av de mest tradisjonsrike treffene i norsk oljebransje. Med seg i vesken hadde han tirsdag 83 nye lete- og utvinningstillatelser til 33 oljeselskaper.

– Det er alltid hyggelig å komme til Sandefjord, og det er ekstra hyggelig å komme med 83 utvinningstillatelser, og ekstra hyggelig at denne runden viser at norsk sokkel er attraktiv for et bredt sett av oljeselskaper. Dette er en god dag for landet, en god dag for fremtiden. Dette vil generere leteaktivet og forhåpentlig funn i fremtiden og også inntekter til staten, sier Kjell-Børge Freiberg (Frp).

I fjor delte myndighetene ut 75 slike lisenser til 34 oljeselskaper i den forrige runden, som var rekordtildelingen inntil i dag. Myndighetene har over tid trappet opp arealtildelingene i takt med at de typiske funnstørrelsene er blitt mindre og mindre. Hensikten er å hindre et bratt produksjonsfall noen år frem i tid.

Hard klimakritikk

Kritikken fra venstresiden og miljøorganisasjonene begynte umiddelbart å hagle tirsdag.

– Oljeindustrien får nok en gang det de peker på. Det siste klimaet trenger er at oljeindustrien får 83 nye tillatelser til å lete etter olje. Vi trenger en klimapolitikk som kutter utslippene, istedenfor å stadig lete mer etter oljen som skaper klimaendringene, sier SVs miljøtalsperson på Stortinget Lars Haltbrekken i en melding.

Freiberg godtar ikke premisset om at norsk oljepolitikk står i motstrid til klimamålene.

– Det er en kjent kritikk. Men norsk petroleumsaktivitet er viktig for finansieringen av vår felles fremtid, og norsk gass har en viktig rolle i forhold til klimamålene vi alle er opptatt av, sier Freiberg.

Han understreker også at det ikke er helt nye områder som åpnes opp i denne omgangen. Det er snakk om områder der det har vært lett tidligere, leteareal som er blitt tilbakelevert til myndighetene.

– Det eneste som sikrer aktivitet på norsk sokkel i fremtiden er at vi leter og finner nye ressurser. Det eneste som er sikkert når det gjelder en oljebrønn, er at den vil gå tom til slutt, sier Freiberg.

Og vinnerne er …

Blant de store vinnerne i tildelingen er Equinor, som får tilbud om andeler i 29 lisenser, hvorav 13 som operatør. Aker BP kommer like bak, med deltagelse i 21 lisenser og 11 operatørskap. DNO får hele 18 lisenser og fem operatørskap. Lundin er en annen vinner, med 15 lisenser og ni operatørskap. Vår Energi kan skilte med deltagelse i 13 lisenser og fire operatørskap, mens OMV kan notere seg for 11 lisenser og seks operatørskap. Listen reflekterer i stor grad oljeselskapene som har vært mest aktive til å lete på norsk sokkel i senere år, en innsats myndighetene til en viss grad premierer.

– Vi er veldig fornøyd med tildelingen. Å få leteareal fra myndighetene er viktig for at Equinor skal kunne opprettholde sin letevirksomhet på norsk sokkel. Vi har ambisiøse planer de neste årene om å utvinne ressurser fra eksisterende felt, men det er også viktig å påvise ny olje og gass. Derfor er vi meget tilfreds, sier Equinor-talsmann Morten Eek.

Tirsdag kunngjorde for øvrig selskapet planer om å investere ytterligere 2,3 milliarder kroner i Shetland-Lista-fase-2-prosjektet på Gullfaks, som skal gi 17 millioner fat i ekstra utvinning.

– Vi fikk det vi søkte på, sier OMV-sjef Knut Egil Mauseth, som har hatt stor suksess med sitt Wisting-funn i Barentshavet.

– Av de 11 lisensene vi søkte på, ble vi operatør på seks. Vi har ambisjoner om å bli en større operatør i Norge, så dette passer bra, sier han.

De 83 utvinningstillatelsene fordeler seg ifølge pressemeldingen med 37 på Nordsjøen, 32 på Norskehavet og 14 på Barentshavet. 33 ulike oljeselskaper får tilbud om lisenser, og 21 av dem tilbud om operatørskap.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Kjetil Wiedswang om brexit: Sannsynlig at de utsetter utsettelsen
DNs Kjetil Wiedswang og tidligere Høyreleder Jan Petersen om kveldens avstemning i parlamentet.
04:48
Publisert: