Oljeprisen har hatt en solid utvikling de siste månedene og er tilbake på nivået før koronapandemien startet. Takket være fortsatte begrensninger på produksjonen i alliansen OPEC+ og utsikter til økonomisk vekst, har nordsjøoljen kommet godt over 70 dollar fatet ved flere anledninger.

Men i sin ferske oljemarkedsrapport på onsdag advarer Det internasjonale energibyrået (IEA) mot overoptimisme:

– Det sterke oljerallyet til nær 70 dollar per fat har utløst snakk om en ny super-syklus og trusselen om et tilbudsunderskudd. Våre data og analyser antyder noe annet, skriver byrået.

– Nok til overs

Oljelagrene ble nemlig fylt til randen da etterspørselen fikk seg en kjempeknekk under pandemien i fjor. Og selv om de tømmes gradvis, er det fortsatt «rikelig» med olje der, påpeker IEA.

I den korte markedsanalysen som denne måneden har fått overskriften «Nok til overs,» skriver byrået at lagerbeholdningen i OECD-landene fortsatt ligger på litt over 3 milliarder fat, 110 millioner fat høyere enn for et år siden da covid-19-krisen startet for alvor. Det tilsvarer over en måneds forbruk for hele verden.

I tillegg er det mye ubrukt produksjonskapasitet som kan komme tilbake til markedet. Da OPEC+, med Saudi-Arabia og Russland i spissen, tidligere denne måneden bestemte seg for å videreføre mesteparten av produksjonsbegrensningene som har støttet oljeprisen siden i fjor, kom det som en overraskelse og bidro til å løfte prisen ytterligere. Per i dag holder denne gruppen med produsentland tilbake åtte millioner fat per dag, hvilket utgjør et betydelig volum sammenlignet med tilbudet på verdensbasis på 91,6 millioner fat per dag i februar.

OPEC+ skal møtes igjen 1. april for å forhandle om tiltakene for mai måned.

Marked i bedring

Til tross for advarslene om at oljeprisveksten har sine begrensninger foreløpig, fortsetter IEA å tegne et bilde av et marked som stabiliserer seg.

Byrået forventer at etterspørselen etter olje vil stige med 5,5 millioner fat per dag i år, så vidt oppjustert fra 5,4 millioner fat i forrige rapport. Det vil dekke inn omtrent 60 prosent av etterspørselen som falt bort i fjor, og fører til en etterspørsel på totalt 96,5 millioner fat mer dag for året sett under ett.

Mesteparten av veksten er fortsatt ventet å komme i andre halvår, og etterspørselen er ventet å øke med over fem millioner fat per dag fra første til fjerde kvartal etter hvert som vaksineprogrammene skyter fart og økonomien kommer tilbake.

– Utsiktene for sterkere etterspørsel og fortsatt bånd på produksjonen til OPEC+ peker mot en skarp nedgang i oljelagrene i andre halvår. Foreløpig er det imidlertid mer enn nok olje i tankene og under bakken for å holde de globale oljemarkedene godt forsynt, skriver byrået.

IEA gjentar at det ser for seg at etterspørselen vil være tilbake på nivået før pandemien i 2023. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.