Nesten et tiår med oppgang i oljeetterspørsel vil være forduftet i slutten av 2020, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA). I sin månedsrapport slår byrået fast at global oljeetterspørsel er ventet å falle med rekordhøye 9,3 millioner fat per dag i 2020 sammenlignet med 2019. Det tilsvarer et fall på nesten ti prosent av verdens oljeetterspørsel.
– Ingen mengde Opec-kutt kunne løst denne krisen. Produsenter vil bli tvunget til å stanse produksjon fordi det ikke er noe sted å lagre oljen. Rapporten er langt fra en åpenbaring, sier sjefanalytiker Amrita Sen i analyseselskapet Energy Aspects.
Oljeprisen var allerede på god vei nedover onsdag formiddag, etter å ha falt siden børsslutt tirsdag. Da IEA-rapporten kom, tiltok fallet ytterligere i styrke, og prisen på brent spot (nordsjøolje) er ned nesten fem prosent. Ett fat handles til litt over 28 dollar.
– Opec har gjort det de kan med tanke på kutt, og en rekke andre produsenter, som Norge og USA, har ikke forpliktet seg til å kutte noe. Hadde de sagt at de skulle kutte 23 millioner fat, var det ingen som ville trodd dem.
– Det blir opp til markedet nå, sier Sen.
– Kommer prisene noen gang til å komme seg opp på de nivåene vi så i fjor?
– Det vil ta 18 til 24 måneder å redusere oljelagrene til normalnivå, og vil vi da være tilbake til prisnivåene vi så før jul. Senere kan vi se 80 til 100 dollar fatet siden produksjonsbegrensninger vil lede til et hopp i prisen, sier Sen.
«Kan bety permanent skade»
Sjefanalytiker Sen får støtte av sin kollega Richard Mallinson, som er analytiker i Energy Aspects. Han følger oljemarkedet og Midtøsten tett. Også Mallinson mener det er et forsøk fra IEAs side å fremstille Opec-kuttavtalen som noe utelukkende positivt.
– Det er en anerkjennelse om at kuttene ikke er nok, og en risiko for at lagrene fylles opp før kuttene får effekt. Skjer det, betyr det mer press på industrien for å finne måter å stanse produksjonen. Det kan bety permanent skade, sier Mallinson.
Som nevnt ser altså IEA for seg 29 millioner fat per dag lavere etterspørsel i april i år enn i samme måned i fjor. I tillegg ser byrået for seg:
- 25,8 millioner fat per dag lavere i mai enn i fjor.
- I juni ventes etterspørselen å hente seg inn igjen, men selv da vil den være 14,6 millioner fat lavere enn juni i fjor, ifølge IEA.
- Også ut i desember ventes etterspørselen å falle. For 2020 som helhet ventes oljeetterspørselen å være 90,6 millioner fat per dag. Fallet fra i fjor er det største noensinne.
Utelukker ikke flere kutt
Mallinson er imidlertid klar på at det er en mulighet for at ytterligere kutt kan bli nødvendig, og mener prisfallet de siste ukene kan tilskrives at markedet priser inn ytterligere kutt.
– Avtalen det ble enighet om i helgen mangler forpliktelser til kutt blant annet fra USA. I tillegg er forslagene for SPR (USAs strategiske petroleumsreserve, red. anm.) ikke veldig spesifikke og ganske løse. Dette skulle komplementere produksjonskuttene, men det kommer ikke ordentlig gjennom, sier Mallinson.
Strenge tiltak har rammet flytrafikk, cruisetrafikk og annen transport hardt omtrent i hele verden. Nylig forlenget blant annet India og Frankrike perioden hvor landet er «stengt ned». Ingen vet hvor lenge koronaviruset vil fortsette å påvirke økonomien.
«Vi kan ikke understreke nok at de nåværende estimatene er fylt med usikkerhet. Data for luftfart og biltrafikk er mer tilgjengelig enn noensinne, men de har ufullstendige. Det gjenstår å se hvordan de korrelerer med faktisk drivstoffetterspørsel,» skriver IEA.
Kuttene på langt nær nok
I slutten av mars lå oljeprisen like over 20 dollar fatet. Samtidig som etterspørselen satt en støkk i markedet hadde Saudi-Arabia og Russland også varslet økning i produksjonen, og priskrigen startet.
Søndag ble de imidlertid enige sammen med resten av Opec+ å kutte med 9,7 millioner fat. Ettersom produksjonen i april var høy mener IEA at det faktiske kuttet vil være 10,7 millioner fat per dag.
«Det finnes ingen gjennomførbar avtale som kan kutte produksjonen nok for å kompensere for slike kortsiktige fall i etterspørsel. Likevel er forrige ukes kutt en solid start og har potensial til å starte en reversering av oppbyggingen av lagrene når vi går inn i andre halvdel av året,» skriver IEA, som mener avtalen i Opec+ absorberer det verste av krisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.