Oljeprisen har steget jevnt og trutt siden i fjor høst. I takt med økt vaksinering og oljeproduksjonskartellet Opec med venners produksjonskutt, har prisen på et fat nordsjøolje, Brent, nådd 75 dollar fatet, det høyeste nivået siden høsten 2018.

Det ser lysere ut, og ifølge Det internasjonale energibyråets (IEA) siste månedsrapport, steg etterspørselen etter olje med 3,2 millioner fat i juni. Tilbudet av olje fra produsentene steg bare 1,1 millioner fat.

«Robust økonomisk vekst, økende vaksinasjonsrater og lettelser i koronatiltak vil sammen bidra til sterkere global oljeetterspørsel for resten av året», heter det i rapporten.

Energibyrået opprettholder sine estimater for oljeetterspørselen de neste årene og venter at etterspørselen stiger med 5,4 millioner fat i 2021 og ytterligere tre millioner fat i 2022.

Økende koronasmitte i flere land, slik man har sett i Asia, utgjør en viktig risikofaktor som kan trekke estimatene ned, ifølge IEA.

Mulighet for priskrig

Månedsrapporten har fått tittelen «På kanten», med referanse til at oljemarkedene nå venter spent på den videre utviklingen i forhandlingene til det utvidede oljekartellet Opec+, med Saudi-Arabia og Russland i spissen, om nye produksjonskvoter.

Etter at medlemslandene ikke kom til enighet i starten av juli, har forhandlingene blitt utsatt på ubestemt tid.

Planen har vært å bli enige om en gradvis produksjonsøkning på 400.000 fat per dag fra august, men gulfstaten De forente arabiske emirater har så langt blokkert en avtale, da den ønsker en betydelig større kvote.

IEA mener at mulighetene for en priskrig i markedet nå henger i luften, det samme gjøre potensialet for at høye drivstoffpriser vil gi inflasjon og skade en sårbar økonomisk gjeninnhenting.

Venter strammere oljemarked

Inntil Opec+ kommer til enighet, vil produksjonskvotene forbli på juli-nivå og bidra til at oljemarkedene strammes ytterligere ettersom etterspørselen øker i takt med gjenåpningen.

IEA venter at tredje kvartal vil kunne få den største lagernedbyggingen for råolje på minst et tiår.

Også lagrene for raffinerte oljeprodukter vil tømmes ettersom biltrafikken tar seg opp igjen. Energibyrået peker på mobilitetsdata fra USA de seneste ukene som overgår nivåene fra før koronapandemien.

I takt med økende oljepriser, har pumpeprisene ut til forbrukerne økt til stadig høyere nivåer verden over. I India har både bensin- og dieselprisene aldri vært høyere, ifølge IEA.

Energibyrået venter at oljemarkedene vil preges av volatilitet, altså store svingninger, inntil det blir mer tydelighet i produksjonsplanene til Opec+.

«Og volatilitet bidrar ikke til ordnede og trygge energitransformasjoner– det er heller ikke i produsentene eller forbrukernes interesse», heter det i rapporten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.