Oljeprisen har dundret i bakken tirsdag. I løpet av dagen har et fat nordsjøolje falt opp mot 30 prosent, og handles til under 20 dollar fatet. Vi må tilbake til 1999 for finne en like lav pris som nivåene man kunne se tirsdag.

Det har fått sjefen i det internasjonale energibyrået (IEA) Fatih Birol til å ta til Twitter for å be om ytterligere tiltak.

– Vi fortsetter å se ekstraordinær uro i oljemarkedene i denne «svarte april» for industrien. Opec+ sine produksjonsskutt er en solid start, men ikke tilstrekkelig til å balansere markedet umiddelbart på grunn av omfanget av etterspørselen, skriver han.

Birol lister deretter opp tre forslag som IEA mener burde bli iverksatt:

  • Landene som har gått med på å redusere oljeproduksjonen burde handle så raskt som mulig for å iverksette tiltakene, og i tillegg vurdere ytterligere kutt.
  • Finansielle myndigheter burde vurdere å iverksette tiltak for å motvirke «uryddige» markedsutfall
  • Land med strategiske oljereserver burde gjøre kapasitet tilgjengelig for å ta overskuddsfat av markedet.

Krisemøte i Opec

Samtidig opplyser Opec at flere ministere tirsdag har holdt en videokonferanse for å diskutere det kraftige fallet i oljeprisene.

– Ministerne har holdt en uformell telekonferanse for å diskutere ideer i den dramatiske situasjonen som har oppstått i oljemarkedet, skriver organisasjonen på Twitter.

Tidligere i april ble Saudi-Arabia, Russland og resten av Opec+ enige om å kutte med 9,7 millioner fat olje dagen. Flere har imidlertid pekt på at dette er langt fra nok, og at kollapsen i etterspørselen som følge av koronapandemien er langt større.

Mandag kollapset markedet på amerikansk lettolje totalt og maikontrakten ble handlet for nesten minus 40 dollar fatet. Det vil si at selgeren måtte betale for å bli kvitt oljen.

Usikre kutt fra Norge

Oljeminister Tina Bru (H) sa i starten av april at Norge kunne vurdere å gjennomføre kutt i oljeproduksjonen, men fortsatt drøyer beslutningen.

– Vi har tidligere sagt at vi vil vurdere et unilateral norsk kutt i produksjon, forutsatt at en bred gruppe av produsenter kommer til enighet om å kutte. Forutsatt at avtalen mellom Opec+ landene blir gjennomført, vil det være grunnlag for at Norge kan vurdere et slikt unilateralt kutt, sa Bru til DN.

DN har vært i kontakt med Olje- og energidepartementet tirsdag. I en epost skriver de at «regjeringen vil konkludere om saken i nær fremtid».

Analytiker Bjørnar Tonhaugen i Rystad Energy sier til DN at stupet i oljeprisen kan påvirke Norges produksjon uavhengig av hvilken beslutningen regjeringen faller ned på.

– Det som er situasjonen i markedet nå er at Norge kan bli tvunget til å stenge ned produksjonen. Dette kan skje på grunn av manglende lagringskapasitet og etterspørselssvikt, sier han til DN.

Tonhaugen mener ikke at kuttene som er signalisert så langt vil være nok til å stabilisere markedet.

– Nei, det er nok ikke nok i det korte bildet. Kuttene som er avtalt på papiret vil først få effekt fra mai, og hjelper dermed ikke med en gang. I tillegg er det en stor ubalanse mellom tilbud og etterspørselen som er for stor til å bli demmet opp for av kuttene som er skissert. Det vil også ta tid å gjennomføre disse kuttene. Det er ikke bare å skru av kranen, sa analytikeren som tror det vil være et prispress på oljen frem mot mai.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.