Sjefen i Det norske oljeselskap vil helst ikke si så mye når han får spørsmål om finansiering.

Etter at oljeprisen gikk i bakken og flere analytikere anslo et finansieringsgap på flere milliarder kroner, har spørsmål om hvordan selskapet skal løse dette, vært noe aksjemarkedet har vært opptatt av. Den som håpet at Karl Johnny Hersvik skulle komme med noen nyheter om dette tirsdag, da Det norske og andre Aker-selskaper presenterte seg i London, ble ­skuffet.

DN forsøkte å få Hersvik til å lette på sløret.

– Jeg tror den kvaliteten vi har på våre eiendeler og lave produksjonskostnader, vil gi rom for ytterligere lånefinansiering, sier han.

– Men det innebærer at obligasjonseierne går med på å justere kravet til egenkapital?

– Ja, det må løses på en eller annen måte.

Satser på løsning

Hvis Det norske tar opp mer gjeld, vil egenkapitalandelen falle. Problemet er at egenkapitalandelen allerede er altfor lav til å tilfredsstille kravene i låneavtalen.

– Kan du garantere at det ikke blir en egenkapitalemisjon?

– Nei, det er vanskelig å garantere noe som helst, men jeg er trygge på at vi finner en løsning, sier Hersvik.

Det er vanskelig å garantere noe som helst sier Det norske-sjef Karl Johnny Hersvik.
Det er vanskelig å garantere noe som helst sier Det norske-sjef Karl Johnny Hersvik. (Foto: Jeff Gilbert)
Selskapet opplyser at det er i forhandlinger med begge kreditorleire.

Det norske oljeselskap vil i perioden 2020 til 2025 dra inn fem milliarder dollar etter skatt, rundt 40 milliarder kroner, ifølge selskapets egne tall.

Selskapet håper at obligasjonseierne skal gå med på å øke ­belåningen før pengene for alvor begynner å renne inn i kassen.

På sikt ser det nemlig lyst ut for selskapet, bare de neste årenes finansieringskneik overstiges.

Aker-sjef Øyvind Eriksen har tro på at Det norske kommer opp med en god løsning.

– Det er et imponerende arbeid styret og ledelsen har nedlagt hensyntatt den lave oljeprisen. Det norske har flere alternative kapitalkilder. Aker legger til grunn at selskapet finner en god finansiell løsning, sier Eriksen.

– Når bør det komme en avklaring?

– Det vil jeg ikke tidfeste. Det er godt med tid for å finne den beste løsningen.

Analytiker Teodor Sveen Nilsen i Swedbank har følgende stalltips:

– Mitt hovedscenario er at det blir en egenkapitalemisjon og økte kredittfasiliteter.

Kjøpte før prisfall

Det norske kjøpte ifjor sommer den norske virksomheten til Marathon Oil, som ble finansiert med gjeldsopptak og kapitalinnsprøytning fra eierne med Aker i spissen. Så gikk oljeprisen i bakken.

Hadde oljeprisen holdt seg på nivået den var på før fallet, ville Det norske ha klart sine finansieringsforpliktelser siden kontantstrømmen fra eksisterende produksjon ville vært mye høyere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen her.