Natt til mandag gjenopptas amerikanske sanksjoner mot Iran. Det vil lamme landets oljeeksport til alle nasjoner som ønsker å være på god fot med USA. Dermed fjernes store mengder oljeproduksjon fra verdensmarkedet.

Likevel har oljeprisen falt kraftig den seneste tiden. Nordsjøoljen brent for utsatt levering handles under 73 dollar fatet fredag, som er ned rundt fire dollar fatet på ukebasis.

Det er også milevis unna toppnivået på nær 87 dollar fatet satt tidligere i år, det høyeste nivået på over fire år.

Tre hendelser

Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets mener tre nyheter har innvirket negativt på de fundamentale forholdene i oljemarkedet den siste uken.

Amerikansk oljeproduksjon, hvor tallene for august ble sluppet onsdag kveld, har stått for den største overraskelsen, mener han.

Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets
Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets (Foto: Javad Parsa)

– Det var få som hadde ventet en årsvekst i råoljeproduksjonen på over to millioner fat, og en økning på cirka 460.000 fat måned over måned. Det er veldig høyt, og over forventning, sier Martinsen til DN.

USA produserte 11.346 millioner fat olje per dag i august, mot 10.930 millioner fat per dag i juli, ifølge amerikanske energimyndigheter. Sammenlignet med august året før var produksjonen opp 22,7 prosent, tilsvarende 2,1 millioner fat. Det gjør USA til verdens største oljeprodusent i perioden, foran Russland og Saudi-Arabia, om enn for en stakket stund.

Opec-byks

Parallelt var oljeproduksjonen fra Opec i oktober den høyeste på nær to år.

Ifølge en sammenstilling utført av Reuters produserte oljekartellet 33,3 millioner fat per dag i oktober, en økning på 390.000 fat daglig fra september, som er det høyeste siden desember 2016.

Selv om tallene må tas med en klype salt før den offisielle statistikken fra Det internasjonale energibyrået IEA, gir de likevel en pekepinn, påpeker DNB-analytikeren.

– Vi må vente med å konkludere, men tallene er den første indikatoren på at produksjonen er i den høye enden, sier Martinsen.

Flere unntak

Det forventede bortfallet av produksjon fra Iran har bidratt til å løfte oljeprisen til det høyeste nivået på fire år.

DNB Markets anslår at sanksjonene vil redusere Irans oljeeksport til én million fat per dag, som er ned fra 2,5 millioner fat per dag i første halvår. Den seneste tiden har imidlertid nyheter om flere unntak fra sanksjonene bidratt til å legge en demper på oljeprisen, ifølge Martinsen.

– Det er forhandlinger mellom Trump-administrasjonen og oljeimporterende land for å gi disse ytterligere mulighet til å tilpasse seg. Det er indikert at det omfatter åtte land, mens vi hadde ventet fem til seks land, sier DNB-analytikeren.

Uavklart

Han legger imidlertid til at unntak er ventet, og at det ikke endrer forventningene til iransk oljeproduksjon.

– Vi ligger inne med en forventning om at det skal være unntak, og at noe produksjon kommer ut i markedet utover disse unntakene. Dermed endrer ikke dette noe på vårt syn, sier DNB-analytikeren.

Fra før er det blitt kjent at blant annet India kan få unntak for halvparten av volumet som landet importerer fra Iran, et unntak som kan vare ut mars måned neste år.

USA-president Donald Trump mener atomavtalen med Iran er forkastelig og vil sanksjonere seg til reforhandlinger. Her med visepresident Mike Pence (t.v.) og forsvarssjef Jim Mattis.
USA-president Donald Trump mener atomavtalen med Iran er forkastelig og vil sanksjonere seg til reforhandlinger. Her med visepresident Mike Pence (t.v.) og forsvarssjef Jim Mattis. (Foto: Carlos Barria/Reuters/NTB Scanpix)

Markedet venter nå på faktisk informasjon for hvilke land som blir omfattet og hvilke volumer det dreier seg om, som forhåpentlig blir klart mandag, ifølge Martinsen.

– Det er ikke sikkert hvem som vil si hva, og det er heller ingen som har sagt at presis informasjon kommer, sier han.

Vingler

Den seneste tids tilspissing i forholdet mellom den vestlige verden, representert ved USA, og Saudi-Arabia i kjølvannet av drapet på journalisten Jamal Khashoggi, har hatt «marginal innvirkning» på oljeprisen.

Det til tross for at det har gitt et visst lag av usikkerhet, ifølge DNB-analytikeren.

Les også: Khashoggi-saken truer Saudi-kronprins: – Hans fremtid som konge står på spill

USA-president Donald Trump har gjentatte ganger oppfordret Saudi-dominerte Opec til å øke produksjonen, angivelig for å få ned oljeprisen – og dermed bensinprisen ved amerikanske oljepumper – i forkant av mellomvalget til Kongressen, som avholdes førstkommende onsdag.

Khashoggi-saken har gitt Trump et lite, dog kortvarig overtak, ifølge analytikeren.

– Situasjonen presset Saudi-Arabia til litt myke uttalelser om produksjonen, og at de ville øke. Men så gikk det bare tre-fire dager før det kom uttalelser om at oljebalansen var blitt mer usikker, og at man måtte holde tilbake produksjon. Vi ser vel egentlig at Saudi-Arabia prøver på «micro management» av oljeprisen, sier Martinsen.

DNB-analytikeren har en oljeprisforventning på 83 dollar fatet i snitt for 2019.

DNs politiske redaktør: Derfor er dette KrFs skjebnedag
Politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim i DN forklarer deg tre scenarioer.
01:03
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.