I første kvartal 2009 steg oljeprisen fra 40 dollar fatet til 70 dollar fatet til tross for at tilbudet var betydelig høyere enn etterspørselen i den perioden, skriver oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets i en oppdatering tirsdag. 

Fra og med sommeren 2009 begynte den neste fasen. Lagrene begynte å tømmes, men i begynnelsen av den fasen ville ikke oljeprisen stige mer, og helt frem til sommeren 2010 lå oljeprisen på rundt 75 dollar fatet.

Høsten 2010 innså oljemarkedet plutselig at oljelagrene hadde falt til et nivå der oljeraffineriene ikke var villig til å vente lenger på å få tak i råolje for neste måned ettersom lagrene var så reduserte, skriver Kjus. 

Deretter snudde markedet, og tredje fase av oppgangen i starten 2011 sendte oljeprisen over 120 dollar fatet. 

Kjus mener dagens oljeprisinnhenting er veldig lik den man så etter finanskrisen, og mener fase én er over. 

Mener lavere tilbud ikke er grunnen

Prisen på nordsjøoljen Brent Spot har steget fra 35 dollar fatet til 55 dollar fatet fra første kvartal 2016 til første kvartal 2017. Også denne gangen til tross for at tilbudet har fortsatt å være høyere enn den globale etterspørselen i året som har vært mellom de to kvartalene.

– Den gjennomsnittlige oljeprisen har med andre ord økt med 57 prosent mellom de nevnte kvartalene, og dette var uten at det globale aksjemarkedet snudde til et underbalansert marked, skriver Kjus. 

Han mener prisene økte basert på forventninger om at det høye tilbudet i oljemarkedet ikke ville slutte i 2016, og ikke på grunn av lavere tilbud enn etterspørsel.

Oljepris på 70 dollar fatet

Kjus bommet på prisanslaget for 2016/2017, der han og DNB Markets trodde oljeprisen ville ende over 60 dollar fatet. Oljeprisen har ligget fra 50–55 dollar fatet siden oljekartellet Opec besluttet å kutte i oljeproduksjonen i slutten av november i fjor. 

Oljeanalytikeren tror ikke andre fase som den mellom sommeren 2009 og sommeren 2010 vil vare like lenge som den gjorde da. Han ser for seg at andre fase vil ta to til tre kvartal fordi oljelagrene vil synke fortere enn i 2010. 

De globale oljelagrene begynte å synke i februar. Kjus tror ikke oljelagrene vil nå et lavt nok nivå til å endre prisene før i fjerde kvartal 2017. 

Kjus og DNB Markets ser en oljepris på 70 dollar fatet i fjerde kvartal. 

– Dette er godt over konsensus, skriver Kjus.

Dette kan påvirke prisen denne uken

Oljeprisen den seneste tiden er blitt påvirket av det som ofte blir omtalt som dragkampen mellom Opec og amerikanske oljeprodusenter. Opec ønsker å kutte i produksjonen for å drive opp prisene, men blir presset av høye oljelagertall fra USA.

Tirsdag kommer Det internasjonale energibyrået (IEA) med sin månedlige oljerapport. Her får vi oppdaterte anslag over både etterspørselen og tilbudet i inneværende år. Torsdag offentliggjør Opec sin månedsrapport, og sammen med IEAs rapport vil de kunne slå godt ut på oljeprisen om anslagene endres vesentlig.

Tirsdag og onsdag legger henholdsvis det private American Petroleum Institute og det amerikanske energidepartementet frem ukentlige oljelagertall fra USA.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.