Oljeselskapet DNO presenterte torsdag morgen resultater for fjerde kvartal som var langt svakere enn det markedet ventet. DNO fikk et driftsresultat før avskrivninger, såkalt ebitda, på 61 millioner dollar i fjerde kvartal 2017. Dette er opp fra 16 millioner dollar i samme periode året før, men langt svakere enn ventet. På forhånd var det ventet en ebitda på 85 millioner dollar, ifølge TDN Direkt.

Dommen fra investorene på Oslo Børs var ikke nådig. DNO-aksjen var lenge ned over ni prosent torsdag morgen, men har senere hentet seg noe inn. Etter å ha nådd en kortsiktig topp i midten av januar, har DNO-aksjen falt over 15 prosent på børsen, men er omtrent uendret i forhold til kursnivået i midten av desember.

Radiograf og investor Ivar Arvid Molvær (64) er blant de største private investorene i DNO. Gjennom sitt investeringsselskap Stavern Helse og Forvaltning as eier han fem millioner aksjer i DNO, etter å ha kjøpt ytterligere én million aksjer i begynnelsen av februar.

Kraftig smell for radiograf

Ifølge DNs beregninger har Molvær tapt over syv millioner kroner på kursfallet i DNO de siste ukene. Den trofaste DNO-aksjonæren har imidlertid flere ganger tidligere realisert milliongevinster i oljeselskapet. Selv etter de siste ukenes kursras er fortsatt aksjen opp rundt 15 prosent det siste året, mye hjulpet av en stigende oljepris.

Radiograf Ivar Arvid Molvær var på begynnelsen av 2000-tallet med på å bygge opp Norges største private røntgenkonsern, Curato. Etter å ha solgt seg ut i 2007, satset Molvær for fullt som investor. Siden oppstarten i 2005 har investeringsselskapets hans hatt et samlet resultat før skatt på over 240 millioner kroner. Realiserte gevinster i DNO-aksjen er en viktig bidragsyter til dette.

– Jeg er veldig godt fornøyd med resultatene. Jeg gjør all aksjeplukking på egen hånd, og har hatt mye flaks med investeringene, sa Ivar Arvid Molvær til DN i august.

Selskapet ble startet med drøyt en halv million i innskutt egenkapital og hadde ved utgangen av 2016 over 178 millioner kroner i opptjent egenkapital. I tillegg har selskapet betalt ut over 46 millioner kroner i utbytte siden oppstarten.

Molvær var torsdag morgen på vei mot fjellet og kunne ikke besvare DNs spørsmål.

«En overreaksjon»

Oljeselskapet DNO meldte torsdag morgen at det nå kommer til å øke investeringene i Kurdistan med 50 prosent. I 2018 vil selskapet investere 250 millioner dollar netto i regionen som følge av høyere inntekter og faste betalinger for eksport av olje.

De totale letekostnadene i 2018 vil ifølge DNO være på 100 millioner dollar, hvorav rundt halvparten vil bli brukt i Norge der selskapet nylig gjorde et comeback.

Analytiker Karl Fredrik Schjøtt-Pedersen i ABG Sundal Collier synes det er vanskelig å forklare dagens kraftige kursfall, og mener det «ser ut som en overreaksjon». Utover dette ønsker han ikke å kommentere dagens DNO-tall.

DNOs styreleder Bijan Mossavar-Rahmani sa under torsdagens resultatpresentasjon at DNO ønsker å reversere den svake produksjonsutviklingen på det viktige Tawke-feltet i 2018, blant annet gjennom økte investeringer.

- DNO vil i 2018 skifte fokus tilbake til Tawke-feltet og setter igjen foten på gasspedalen, sier styreleder Bijan Mossavar-Rahmani i DNO
- DNO vil i 2018 skifte fokus tilbake til Tawke-feltet og setter igjen foten på gasspedalen, sier styreleder Bijan Mossavar-Rahmani i DNO (Foto: Aleksander Nordahl)

– DNO vil i 2018 skifte fokus tilbake til Tawke-feltet og setter igjen foten på gasspedalen ettersom betalingene fra kurdiske regionale myndigheter igjen er regulære, sa Mossavar-Rahmani.

Fondstaper gjorde DNO-comeback

I torsdagens utgave av DN får fondet First Generator den tvilsomme æren av å toppe listen over norske aksjefond som har falt mest hittil i 2018.

Fondet som er forvaltet av den tidligere First-analytikeren Martin Mølsæter var lenge en storaksjonær i DNO, mens solgte seg ut i fjor høst. I midten av januar skrev DN at First Generator har gjort et brakende comeback i DNO og har investert 75 millioner kroner i oljeselskapet. Siden den gang verdien av disse DNO-aksjene falt med over seks millioner kroner.

– DNO har kommet inn i porteføljen igjen i etterkant av svak kursutvikling, sterk oljepris og signaler om dialog mellom kurderne og sentralmyndighetene i Bagdad, skrev Mølsæter i porteføljerapporten for januar. (Vilkår)

​Slik skal han klare det umulige
Statoil-sjef Eldar Sætre stiller gjerne opp om tre år for å gjøre opp regnskap for om han har lykkes.
01:53
Publisert: