Oljeaksjen DNO stupte på Børsen torsdag formiddag etter å ha tatt store nedskrivninger. 

Så ble aksjehandelen  pauset, før meldingen mange har ventet på kom:

DNO og de regionale kurdiske myndighetene i Nord-Irak – kjent under forkortelsen KRG –er blitt enige om oppgjøret for oljeleveringene DNO har gjort de seneste årene.

Får 20 prosent

Ifølge meldingen fra DNO overtar selskapet nå den andelen KRG har hatt i det viktige Tawke-oljefeltet på 20 prosent. Det innebærer at DNO får en eierandel på hele 75 prosent i feltet, som av mange er blitt beskrevet som selve juvelen i DNO-porteføljen.

Selskapet beskriver avtalen med KRG som «banebrytende».

Tawke-lisensen omfatter to viktige oljefelt, Tawke og Peshkabir, og de totale påviste og sannsynlige oljeservene er på mer enn en halv milliard fat olje, og en produksjon på mer enn 100.000 fat olje per dag.

På toppen av eierandelen, er KRG og DNO enige om at selskapet vil motta tre prosent av de brutto inntektene i lisensen hver måned i fem år. Avtalen har virkning fra 1. august.

«DNO har forlikt alle sine krav knyttet til utestående på Tawke-lisensen fra myndighetene, og myndighetene har utnyttet sin revisjonsrett for perioden frem til gjennomføringsdatoen og har ingen krav om justeringer», skriver DNO.

Slipper vannrensing

KRG har også fritatt DNO for enkelte betalingsforpliktelser, som bonus, lisensavgifter og et vannrenseprosjekt til 150 millioner dollar. Myndighetene i Kurdistan krever ikke lenger at DNO dekker dette.

– Vi er svært tilfreds med myndighetenes initiativ til å forlike forpliktelsene og normalisere eksportbetalingene for operatørene, sier DNOs arbeidende styreleder Bijan Mossavar-Rahmani.

– Dette sender et sterkt positivt signal til investorer, og hjelper til å styrke tilliten til Kurdistans oljesektor.

DNO vil få en styrket balanse og kontantstrøm etter avtalen.

Ned i Oman

Oljeselskapet DNO presenterte torsdag morgen resultatfremgang og økte investeringsplaner. Men samtidig inneholdt kvartalsrapporten dårlige nyheter.

DNO har nemlig skrevet ned verdiene på en av sine leteblokker i Oman med 37 millioner dollar. Det kommer på toppen av nedskrivninger kvartalet før, så på et halvt år er nedskrivningene på 48 millioner dollar, eller nesten 400 millioner kroner.

Det er den balanseførte verdien av selskapets leteinvesteringer i lisensen som blir skrevet ned.

På blokken, blokk nummer åtte utenfor kysten av sultanatet Oman, boret selskapet i første halvår en letebrønn til 4500 meters dyp. Selv om brønnen testet til rundt 2000 fat per dag fløt ikke oljen naturlig, og brønnen ble lukket.

«I løpet av andre kvartal utløste negativ utvikling i anslaget på produksjonsprofilen for lisensen en nedskrivningstest. Oppdaterte beregninger viser at det ikke er noen verdier igjen, og at resten av verdien av lisensen ble skrevet ned», skriver DNO.

På Oslo Børs faller DNO-aksjen kraftig, og er i skrivende stund ned mer enn seks prosent. Oslo Børs har også besluttet å pause handelen i aksjen. Det betyr at den automatiske handelen stanses, men at investorene kan handle om de selv finner en kjøper.

Vil investere mer

DNO har sin viktigste produksjon i de kurdiske områdene nord i Irak, men produserte også 3780 fat per dag i Oman i andre kvartal, litt mindre enn måneden før.(Vilkår)

Samsung gjenoppstår fra asken
Etter fadesen med Note 7 hvor batteriet tok fyr, kommer nå Samsung med oppfølgeren Note 8. Denne gang med en grundig batterisjekk.
01:47
Publisert: