Den økte spenningen i Nord-Irak rammer oljeselskapet DNO, og aksjen faller mer enn fem prosent på Oslo Børs mandag.
Oljeselskapet har sitt suverent viktigste oljefelt, Tawke, et lite stykke nord for byen det nå strides om, Kirkuk. Kurderne regner byen som sin «hovedstad», og føderale irakiske militære styrker har nå innledet et omfattende angrep med støtte fra militsgrupper.
En av dem som lenge har fulgt med på oljeselskapet DNO er Martin Mølsæter. Først som aksjeanalytiker i en årrekke, og siden som forvalter av aksjefondet First Generator.
– Tror det vil løse seg på litt sikt
Mølsæter er ikke bekymret.
– Det blir en del støy fremover rundt Kirkuk, men jeg tror det vil løse seg på litt sikt. USA og Russland vil ikke akseptere omfattende militære aksjoner mot kurderne og selv Tyrkia frykter at hvis du presser kurderne for mye så vil de forskjellige fraksjonene gå sammen og kunne lage mye bråk, sier han.
Forvalteren poengterer at det er minst 30 millioner kurdere i regionen, hvorav rundt halvparten i Tyrkia, og de andre i Irak, Iran og Syria.
Mølsæter har ikke bare en aksjefaglig innfallsvinkel, men har i et tidligere intervju med DN gitt familien ros for dens kjennskap til området og markedet. Flere av konas brødre, som er fra de kurdiske områdene i Iran, er også DNO-aksjonærer.
Frykter for betalingsevnen
Analytiker Henrik Prøsch Selnes i meglerhuset Fearnleys følger også nøye med på DNO-aksjen, og hva som skjer i det viktige området nord i Irak.
– Direkte har dette ingenting å si siden Tawke-feltet befinner seg langt unna, og jeg ser veldig liten risiko for at irakiske styrker skal bevege seg videre nordover fra Kirkuk, sier han, og fortsetter:
– Det som kan påvirke indirekte er at KRG som region får veldig mye av inntektene sine fra Kirkuk som det står i dag og regionens kontantstrøm kan dermed bli betydelig svekket dersom produksjonen skulle bli overtatt av irakiske myndigheter. Min frykt er egentlig at betalingsevnen blir såpass svekket at de ikke kan opprettholde den nylig forbedrede betalingsavtalen med DNO på kort sikt.
Rundt halvparten av Iraks oljereserver og produksjon ligger i nord, der kurderne er i flertall. Helt siden diktatoren Saddam Husseins fall og den seneste krigen i Irak har kurderne og de føderale myndighetene i Bagdad kjempet om inntektene og kontrollen over oljeinntektene.
DNO har som et av de største oljeselskapene i Nord-Irak slitt med å få inn inntektene fra oljesalget, blant annet fordi de regionale kurdiske myndighetene (KRG) har slitt med å få penger fra Bagdad. Nylig ble DNO og KRG enige om oppgjøret for tidligere oljesalg gjennom en avtale som blant annet innebærer at DNO overtar en eierandel KRG har hatt i det enorme Tawke-feltet på 20 prosent.
Mandag morgen rapporterte DNO at selskapet har fått den første betalingen under det nye betalingsregimet.
– De fikk betaling for første gang, som i seg selv isolert sett er som forventet, men det er fint å se at de faktisk får betalt, sier Henrik Prøsch Selnes.
Krig?
– Hvis det bryter ut krig kan det jo umulig være bra for DNO?
– Irakiske myndigheter har ingen grunn til å gå inn i området rundt DNOs Tawke-felt da dette området blir ansett som kurdisk og ligger skjermet til i regionen. Kirkuk har det derimot vært splittelser rundt, primært grunnet den betydelige oljeproduksjonen i regionen. Tidligere var dette en del av Irak, men kom i KRGs hender etter at KRGs peshmerga-styrker gjenvant byen fra IS for et par år tilbake. Siden den gang har irakiske myndigheter ment at regionen, og oljen den produserer, bør leveres tilbake til Irak. Situasjonen ble ytterligere tilspisset da KRG inkluderte regionen i uavhengighetsvalget som ble vunnet med klar margin sist måned, sier Selnes.
Ser man på aksjonærutskrifter kan det virke som Martin Mølsæter har kjøpt seg opp igjen i DNO, senest med en økning i aksjebeholdningen på 1,5 millioner aksjer i forrige uke. Det er imidlertid ikke riktig.
– Generator solgte en del DNO før folkeavstemningen. DNO er nå ikke blant de største investeringene i fondet. Inndekning av utlånte aksjer som vi lånte ut til shorthandel er hovedårsaken til økning i VPS-registeret, sier Mølsæter.(Vilkår)