Torsdag la det norske oljeselskapet DNO frem sine tall for tredje kvartal 2019. Lesningen kunne knapt vært blekere.

  • I tredje kvartal 2019 fikk selskapet et driftsresultat på minus 106 millioner dollar. Det tilsvarer omtrent 972 millioner norske kroner. På forhånd var det ventet et positivt driftsresultat på 71 millioner dollar, ifølge estimater innhentet av Infront Data.
  • Samtidig leverer DNO underskudd etter skatt på 96,4 millioner dollar (883 millioner kroner), av en omsetning på 227 millioner dollar. Omsetningen var også noe svakere enn ventet.

Torsdagens netto underskudd for DNO er det største kvartalsvise underskuddet siden fjerde kvartal 2014 da verdensmarkedet sto midt oppe i oljekrisen som sendte oljeprisen ned til 27 dollar fatet året etter. I dag handles et fat olje til 61 dollar fatet.

DNO-aksjen falt seks prosent fra start på Oslo Børs, men er 40 minutter etter åpning ned ni prosent.

Nedskrivninger på viktig felt

Nettoresultatet til DNO tynges av store nedskrivninger.

Det norske oljeselskapet har tatt nedskrivninger på 138 millioner dollar (1,3 milliarder kroner) i kvartalet. Mesteparten kommer fra det viktige Brasse-feltet i Nordsjøen hvor DNO har tatt en nedskrivning på 89 millioner dollar etter at reserveestimatene, altså hvor mye olje man regner med ligger under bakken, er redusert.

– Det har vært kommunisert at man har senket reservene på Brasse. Det var kanskje litt mer enn det jeg hadde trodd, sier analytiker Oddvar Bjørgan i Carnegie.

DNO har lenge gjort svært gode penger på å utvinne olje i Kurdistan. I starten av 2019 sikret DNO seg imidlertid en rekke felter, lisenser og prospekter på norsk sokkel etter kjøpet av Faroe Petroleum. Blant dem var nettopp flaggskip-prospektet Brasse hvor DNO nå er operatør. Dette er et av DNOs viktigste felt for fremtidig vekst.

I 2017 kalte Faroe Petroleum-sjef Helge Hammer Brasse for selskapets «største og viktigste funn hittil».

For to uker siden skrev oljeavisen Upstream at DNO hadde skrevet ned reservene og utsatt konseptutvalget for Brasse-utbyggingen. I kvartalsrapporten torsdag skriver DNO at konseptutvalget vil skje i andre kvartal 2020.

Skal bore mer i Kurdistan

Utover engangseffekter preges resultatene til DNO av lavere oljepris og høyere letekostnader. I tredje kvartal lå snittprisen for nordsjøoljen brent på 61,97 dollar fatet. I samme periode i fjor var snittprisen på 75,83 dollar fatet.

– Vi fortsetter å levere på et bredt spekter for finansielle og operasjonelle mål. Gitt global motvind budsjetterer vi på den lave intervallen for industriens oljepris på mellom 60 og 70 dollar per fat, sier styreleder og DNO-sjef Bijan Mossavar-Rahmani i en melding.

På DNOs Tawke-felt i Kurdistan meldes det om en snittproduksjon på 119.800 fat olje per dag. Snittproduksjonen ventes å ligge på 120.000 fat om dagen ved utgangen av året. DNO opprettholder den raten inn i 2020.

I løpet av 2019 har DNO påbegynt boring av ni brønner i den kurdiske regionen av Irak. Selskapet planlegger å sette i gang boring av ytterligere ti brønner i fjerde kvartal.

I Nordsjøen var det begynt boring på 13 DNO-tilknyttede brønner ved utgangen av tredje kvartal. Før årsslutt skal fire nye brønner bores.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.