Irakiske regjeringsstyrker har tatt kontrollen over den oljerike byen Kirkuk.

Mange kurdere betrakter denne byen som sin hovedstad, og den har stor symbolsk betydning, men er også av stor økonomisk betydning for både Irak og Kurdistan. Den huser nemlig ni milliarder fat med olje.

Konflikten har så langt gått relativt rolig for seg, og det rapporteres om få døde og skadde etter at føderale irakiske med støtte fra militsgrupper raskt overtok kontroll over Kirkuk søndag og mandag.

Irakiske styrker i Tuz Khormato.
Irakiske styrker i Tuz Khormato. (Foto: Uncredited/AP Photo/NTB Scanpix)

Det norske oljeselskapet DNOs viktigste inntektskilde er Tawke-feltet som ligger nord i Kurdistan. Rak Petroleum eier 40 prosent av DNO. Nå frykter Rak-styremedlem Zalmay Khalilzad borgerkrig i landet. Khalilzad kjenner regionen godt etter å ha vært ambassadør blant annet i Kabul og Bagdad for USA.

- Mulig langvarig borgerkrig

– Bagdad er i en sterkere posisjon etter offensiv mot Kirkuk. USA burde insistere på forhandlinger og å slutte militær konflikt, skriver Rak Petroleum-styreleder Zalmay Khalilzad på Twitter mandag, før han følger opp med en ny tweet like etter.

– Hvis ikke står Irak overfor en mulig langvarig borgerkrig mellom kurdere og arabere.

Khalilzad (66) er en amerikansk diplomat, men født og oppvokst i Afghanistan. Fra 2003 til 2005 var han USAs ambassadør til Afghanistan, og fra 2005 til desember 2006 var han ambassadør i Irak, begge ganger under president George W. Bush.

Rak Petroleum er DNOs klart største aksjonær og eier 40,45 prosent av aksjene i selskapet. Khalilzad har vært styremedlem siden Rak Petroleum ble notert på Oslo Børs i slutten av 2014.

Rak-styret ledes av Bijan Mossavar-Rahmani, som også er arbeidende styreleder i DNO.

Rykker lenger nord

Irakiske militære styrker har tirsdag inntatt byen Sinjar som ligger rundt 250 kilometer nordvest for Kirkuk etter at kurdiske peshmergastyrker har trukket seg tilbake, ifølge Bloomberg News. USA har sagt at de følger situasjonen og ber begge sider redusere spenningene. President Donald Trump sa til reportere utenfor Det hvite hus mandag at USA ikke tar side i konflikten.

Irakiske styrker i Tuz Khormato.
Irakiske styrker i Tuz Khormato. (Foto: Uncredited/AP Photo/NTB Scanpxi)

Irakisk politi har også innført portforbud i Kirkuk. Tyrkisk militær melder at to tropper i drept nord i Irak, ifølge Bloomberg News.

Analytikerne DN har vært i kontakt med frykter ingen borgerkrig i regionen. De venter heller ingen direkte trussel på driften på Tawke-feltet der DNO opererer ettersom dette er et anerkjent kurdisk område.

De er imidlertid enige om at det kan oppstå problemer dersom Irak tar over driften av alle oljeinstallasjoner i Kirkuk og områdene rundt, fordi dette er en stor inntektskilde for de regionale kurdiske myndighetene (KRG). Skulle pengestrømmen til KRG stoppe opp vil de kunne få problemer med å betale de internasjonale oljeselskapene som opererer i regionen, deriblant DNO. (Vilkår)

Fem råd til gründere
– Du får helt sinnsykt mye trøbbel om du ikke gjør det.
01:50
Publisert: