Den amerikanske presidenten skylder nok en gang på oljekartellet Opec for at oljeprisen stiger til værs.

– Opec og Opec-nasjoner svindler som vanlig resten av verden, og jeg liker det ikke. Ingen burde like det, sa Trump under sin tale i FNs hovedforsamling i New York tirsdag.

Oljeprisen passerte tirsdag 82 dollar, det høyeste nivået siden oljeprisfallet i 2014. Tradere fra de store oljehandelsselskapene Mercuria og Trafigura har sagt at oljeprisen fort kan nå 100 dollar fatet i år.

– Vi kommer ikke til å akseptere forferdelige priser mye lenger, sa Trump i talen.

Gustav M. Witzøes formue har krympet med ti milliarder – sparer millioner i skatt dnPlus

– Ønsker lavere oljepris til valget

– Kødder du med Midtøsten er det mest naturlig å vente at du får høyere oljepriser tilbake. Dette vet selvfølgelig Donald Trump, men han prøver fortsatt å slåss siden han ønsker seg lavere oljepris inn mot mellomvalget i USA, skriver råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB i en kommentar onsdag.

Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop.
Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop. (Foto: Gunnar Lier)

Han, i likhet med en rekke andre analytikere har gjentatte ganger pekt på at det er de amerikanske sanksjonene mot Iran, som også er medlem av Opec, som presser prisene oppover. Oljeeksporten fra landet allerede har begynt å falle kraftig og kommer til å falle mer. Det betyr mindre olje i markedet til å dekke etterspørselen.

Oljetrader Torbjørn Kjus sa til DN for et par uker siden at Irans oljeeksport fort kan falle fra rundt 2,5 millioner fat om dagen til 1,2 eller 1,3 millioner fat om dagen. Det vil påvirke det globale oljemarkedet ettersom Iran står for rundt fire prosent av global oljeproduksjon.

For å hindre at oljeprisen går helt amok har Opec-nasjonene Saudi-Arabia og Russland skrudd opp oljeproduksjonen for å dekke bortfallet fra Iran, men også Venezuela, som hver eneste dag mister oljeproduksjon på grunn av den økonomiske krisen landet er i. Men Donald Trump er ikke helt enig.

– Vi forsvarer mange av disse nasjonene for ingenting, og så utnytter de oss ved å gi oss høyere oljepris. Ikke bra, sa han foran FNs forsamling i New York.

Mener Trump er sårbar

Siden januar 2017 har Opec gått sammen om produksjonskutt for å holde kontroll på oljemarkedet og prisen som falt i bakken etter oljekrisen. Det er denne strategien Trump gjentatte ganger har kjeftet på Opec for. En oljepris mellom 70 og 80 dollar har nemlig ført til at bensinprisene i USA i snitt har ligget like under tre dollar per gallon (3,78 liter), rundt 6,5 kroner per liter.

Schieldrop mener at Trump spiller et hardt spill mot Iran, og at han truer med å presse Irans oljeeksport ned til null dersom de ikke reforhandler atomavtalen. Det kan han gjøre fordi USA produserer så mye olje at det nesten er selvforsynende. Analytikeren mener fortsatt USA kan ligge tynt an dersom Iran kontrer og sier at de ikke vil eksportere olje før USA ratifiserer atomavtalen.

– Den amerikanske økonomien og dets forbrukere er fortsatt eksponert for høye oljepriser. Donald Trump er spesielt eksponert og sårbar nå før mellomvalget i USA den 6. november, skriver Schieldrop.

Valget kommer kun to dager etter at de amerikanske sanksjonene mot Iran har slått inn for fullt.

– Donald Trump vil antagelig ha lav oljepris, lave bensinpriser, glade forbrukere og glade stemmegivere opp mot valget, skriver Schieldrop.

Avviser Trumps påstand

Saudi-Arabias energiminister Khalid Falih fortalte søndag til CNBC at Trumps stadige påstander om at Opec dytter oljeprisen høyere ikke er sant. Han sa at kartellet ganske enkelt prøver å sørge for at verden har nok olje. Falih sa også at han er bekymret for den globale økonomien som følge av handelskrigen mellom USA og Kina, og mener den kan dempe etterspørselen etter olje.

– Det handler ikke lenger bare om tilbud. Jeg tror etterspørsel vil være en bekymring i 2019, sa han.

Det er også det oljeimporterende land frykter, ifølge Schieldrop.

De frykter at de oljerike landene i Midtøsten stenger kranene helt og kjører økonomiene deres i stå.

– De har vært redde for at oljetilbudet igjen skal bli som strupet helt slik det ble på 70 og 80-tallet, skriver Bjarne Schieldrop. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette er verdens største fest
DNs kommentator Kjetil Wiedswang forklarer hvorfor og hvordan.
01:45
Publisert: