Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB tror Donald Trumps valgseier vil gi positive effekter for fossile brensler, og olje spesielt. Nordea og DNB minner om at det er Opec-møtet 30. november som er den virkelig viktige kalenderposten.
Da tegnene på at Donald Trump lå an til å vinne valget kom inn natt til onsdag norsk tid, raste børsene i Asia nedover, og dro oljeprisene med seg.
Onsdag formiddag har imidlertid oljeprisene hentet seg inn markert, og Oslo Børs er bare moderat ned. De store børsene i Europa er dessuten langt mindre ned enn mange hadde fryktet før handelen åpnet i morges.
«Risk-off»-bevegelse
Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB sier at nattens oljefall var del av en større «risk-off»-bevegelse som tok med seg mye «ned i dragsuget».
Schieldrop poengterer at politikken Trump har planer om å føre i prinsippet er positivt for oljemarkedet og de forskjellige sykliske industriene i USA.
- Trump har snakket om store infrastrukturinvesteringer og reduserte reguleringer og skatter. Det taler for positiv vekst i USA, sier han, og viser til at for eksempel kobberprisene er opp drøye seks prosent siden i går.
- Trump er jo positiv til fossilt brensel, men ikke veldig positiv til hverken CO2-restriksjoner eller støtte til fornybar energi. Hvis vi da fjerner CO2-restriksjoner i USA og eventuelt skraper internasjonale klimaavtaler, betyr det reduserte restriksjoner på konsum av olje. Hans politikk fører til økt konsum av olje og andre fossile brensler, understreker Schieldrop.
Ekstremt lite restriksjoner
I forkant av presidentvalget snakket mange om at Trump vil fjerne restriksjoner på oljeproduksjon i USA, og at det ville føre til økt tilbud og lavere priser.
- Men det har i realiteten vært ekstremt lite restriksjoner på for eksempel skiferolje. Jeg tror derfor ikke at Trump-seieren vil ha så mye å si for tilbudssiden, sier Schieldrop.
Om noe, tror Schieldrop at en mulig strengere amerikansk linje overfor Iran i etterkant av valget potensielt vil kunne redusere mengden olje som kommer ut i markedet.
Heller ikke Trumps utsagn om å rive i stykker internasjonale handelsavtaler skremmer SEB-analysesjefen.
- Det kan potensielt være negativt for global vekst. Men en sterk akselerasjon i amerikansk vekst som følge av hans politikk vil likevel gi ringvirkninger, selv om de ikke vil bli like store som med intakte handelsavtaler, sier han.
- Opec helt klart viktigst
Sjefanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets påpeker at oppgangen i oljeprisene ikke er uventet etter det kraftige fallet i natt.
- Det var jo et sjokk at Trump gikk av med seieren. Men når sjokket avtar er det mange som tenker at ting nødvendigvis ikke blir så ille som man frykter, og så roer det seg ned, sier hun til TDN Finans.
- Det som imidlertid helt klart er viktigst for oljemarkedet er Opec-møtet 30. november. Det er dette oljemarkedet egentlig fokuserer på. Utfallet kan sende oljeprisen opp til 60 dollar eller ned under 40 dollar igjen, understreker Saltvedt, som tror det blir vanskelig, men at Saudi-Arabia kommer til å strekke seg langt for å få til en avtale om koordinerte produksjonskutt.
Kan komme produksjonskutt
Også oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets trekker Opec frem. Han legger selv til grunn at oljekartellet blir enig om kutt.
- Det som er spesielt for oljemarkedet er at Opec-møtet ligger og lurer, og der kan det komme produksjonskutt. Det var også sprenging av en ny stor rørledning i Nigeria i natt. Egentlig skal oljeprisen falle sammen med andre aktiva, men det er spesifikke faktorer som virker inn, sier han.
- Hvis det kommer produksjonskutt og det beholdes normalt forbruk av olje venter vi oljepris på 55 dollar fatet innen 2016 er omme, sier Kjus.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.