Den siste måneden har oljeprisen dalt fra 86 til 72,80 dollar fatet – et fall på 15 prosent. Denne uken skal det snu, tror SEBs råvareanalytiker Bjarne Schieldrop.

– Vi har hatt en oljepris som har gått ned, ned, ned. Nå kommer det til å gå opp, opp, opp, sier han til DN.

«Ikke under 70»

I et fersk notat mandag skriver Schieldrop at vi går mot slutten av det kraftige nedsalget som har sendt oljeprisen ned dag for dag. Og han er klinkende klar på hvor han tror den nedre grensen går:

«Oljeprisen har INGENTING å gjøre under 70 dollar fatet», skriver han.

Analytikeren sier at rørtrøbbel i USA er årsaken til at prisen har falt så kraftig den siste måneden. Oljeprodusenter på land i USA har nemlig hatt problemer med å frakte oljen sin ut til kysten og videre ut til eksport på grunn av problemer med infrastrukturen i oljerørledningene. Det har ført til at olje har hopet seg opp og at oljelagrene i USA har steget, noe som ifølge Schieldrop er helt normalt hvis det stopper opp i rørene.

– Dette er bare et skrikende signal og resultat av det faktum at det er mangel på rørledninger, sier han.

«Hva remmer og tøy kan holde»

Innen den neste uken tror Schieldrop at det spekulative nedsalget i oljemarkedet vil gi seg. Han mener også at sanksjonene mot Irans oljeeksport, som trådte i kraft denne mandagen, etter hvert vil vise ytterligere fall i de globale oljelagrene.

I tillegg er mellomvalget i USA over på tirsdag, så da vil USAs president Donald Trump trolig ikke være like opptatt av en lav oljepris for å gi billigere drivstoff til potensielle velgere. Schieldrop tror dermed at Saudi-Arabia ikke lenger behøver å tilfredsstille Trump ved å åpne kranene og presse prisene lavere slik kongedømmet har gjort den siste tiden.

– Saudi-Arabia produserer hva remmer og tøy kan holde. Likevel har vi et sterkt lagertrekk de siste tre ukene. Hvis det skulle bli nødvendig er det utrolig lett for Saudi-Arabia å trekke produksjonsspaken litt tilbake og trimme lagrene litt, sier Schieldrop.

Tror Trump ønsker seg høy pris

Analytikeren tror oljeprisen skal opp igjen til over 80 dollar fatet i løpet av den neste måneden. Han tror også at Donald Trump egentlig ønsker seg en relativt høy oljepris – etter valget.

– USA generelt er egentlig opptatt av en solid oljepris. Det er det som skaper oljeavhengighet landet, og det skaper masse arbeidsplasser. Det øyeblikket oljeprisen er under 50 dollar begynner vi å få fallende innenlandsproduksjon fra USA, sier Schieldrop.

– Det er ingen interesse fra ham å ha en for lav oljepris, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Erna Solberg om KrF-striden: –Jeg reagerer på karakteristikken av partiene i regjering
02:18
Publisert: