– Vi er for tiden inne i en periode hvor oljeprisen styres fullstendig av generell makro. Vekstforventningene for neste år er i ferd med å endres negativt og det har dratt ned alle verdens aksjebørser og oljeprisen har fulgt etter, sier Oddvar Bjørgan.

Han ble hentet inn til Carnegie i fjor høst. I år knuste han konkurrentene i den årlige undersøkelsen fra Prospera der investorene rangerer meglerhusene innenfor research, analyse og aksjehandel.

Oddvar Bjørgan.
Oddvar Bjørgan. (Foto: Emil Weatherhead Breistein)

– Vi forventer ikke global resesjon neste år og før eller senere vil investorene måtte forholde seg til den fysiske markedsbalansen for olje, og den tror vi blir strammere enn det som for øyeblikket er priset inn, sier Bjørgan.

Tror det stiger

Han mener Saudi-Arabia ikke kan leve med en oljepris på 50 dollar over tid og at kongedømmet derfor vil iverksette tiltak for å stramme opp markedet ytterligere om det trengs.

– Vi tror derfor på noe stigende oljepriser fremover, sier analytikeren.

Siden oljeprisen toppet seg på 86 dollar fatet i oktober har den falt 37 prosent.

I likhet med mange andre klarte heller ikke Bjørgan og Carnegie å forutse det plutselig oljeprisfallet og har derfor bommet totalt med sine oljeprisanslag. Men, det nye estimatet på 65 dollar fatet i første kvartal innebærer fortsatt en solid oppgang fra dagens nivåer.

Torsdag ettermiddag hadde oljeprisen falt over 2,5 prosent til under 54 dollar fatet. Carnegies estimat tilsier en oppgang på litt over 20 prosent i løpet av få måneder.

Derfor gikk det galt

Bjørgan og hans kollega Lauritz Karvel har i en analyse i desember punktvis listet opp hva som gikk galt for oljeprisen og hvorfor det kommer til å gå bedre.

Hvorfor det gikk galt:

 • Globale oljepriser steg i september ettersom markedsaktører fokuserte på de kommende sanksjonene på iransk oljeeksport.
 • Både kommersielle og finansielle aktører trodde for mye på oppgang. (Kina bestilte rekordmye olje fra Saudi-Arabia).
 • Oljeprisen toppet seg da mediene hengte seg opp i drapet på journalisten Jamal Khashoggi.
 • Saudi-Arabia forpliktet seg til å øke oljeproduksjonen. Det ble tolket som et forsøk på å blidgjøre president Donald Trump før mellomvalget 6. november.
 • Plutselig endret Trump mening og ga lettelser til åtte land som fikk importere olje fra Iran.
 • Oljeanalytikere som tidligere hadde regnet med at ytterligere en million fat ville forsvinne fra iransk import, fikk en million fat iransk olje ekstra i balansen sin slik at markedsutsiktene gikk fra et underskudd av olje til overskudd av olje i 2019. I tillegg virket ikke Saudi-Arabia i stand til å handle som følge av Khashoggi-drapet.
 • I samme periode så man også at amerikansk skiferoljeproduksjon øke i august og september da man trodde at veksten ville bli dempet av trøbbel med oljerørledninger.
 • Oljeprisen falt mer eller mindre sammenhengende før Opec-møtet i desember som så veldig dramatisk ut fra utsiden.
 • Møtet endte med et kuttavtale på 1,2 millioner fat om dagen. Den første reaksjonen var positiv, men så ble oljeprisen i likhet med resten av finansmarkedet rammet av bekymringer for at vi er sent i den makroøkonomiske syklusen, spekulasjoner om handelskrig, inverterte rentekurver, rentehevinger fra USA og slutt på kvantitative lettelser.

Derfor blir det bedre(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

 • Bjørgan mener det er videre nedside for iransk oljeeksport i første halvår av 2019, og at det kan være enda mer nedside i andre halvår hvis importlettelsene ikke blir forlenget etter 4. mai.
 • Saudi-Arabia forsvarer prisene, og må simpelthen sette sin egen økonomi først.
 • Det ser ut som produksjonsveksten i skiferolje vil være mer moderat i første halvår.
 • Den globale oljemarkedsbalansen tilsier at det burde være ganske enkelt for Saudi-Arabia å kontrollere markedet i 2019 med mindre det kommer en resesjon.
 • Saudi-Arabia har allerede mer eller mindre stoppet eksport til USA for å få ned amerikanske oljelagre, men også andre OECD-oljelagre.
 • Donald Trump ville selge 11 millioner fat av USAs strategiske petroleumsreserver. Dette har nå skjedd og de kommersielle oljelagrene i USA vil ikke lengre blåses opp av dette som i de foregående månedene.
Første gang presidenten besøker troppene i utlandet
– Vi kommer til å følge nøye med på IS.
00:56
Publisert: